A Benedict tojása nevű szendvics mára errefelé is igencsak közkedvelt lett. Nem sok minden kell hozzá, mégis nagyon elegáns és laktató ünnepi reggelit rittyenthetünk rövid idő alatt. Az alapanyagok beszerzésén kívül semmilyen előkészület nem szükséges hozzá, bő negyedóra konyhai tevékenykedés után tálalhatunk is.

Benedict tojása: buggyantott történet

Vajon ki találta fel ezt az egyszerű, de nagyszerű szendvicset? Mint a nagy dolgok esetében általában, több történet ismeretes azzal kapcsolatban is, hogy ki készítette először ezt a világkarriert befutott reggelire valót. Vegyük sorjában.

– 1860-ban egy News York-i séf, bizonyos Charles Ranhofer találta ki Benedict LeGrand nevű vendége számára, amikor az valami újdonságra vágyott.

– A nevét Elias Cornelius Benedict tengernagy, tőzsdés és jachttulajdonos után kapta, aki 1920-ban halt meg, és tudni lehet róla, hogy gyakran megfordult Ranhofer éttermében.

– Elizabeth David, múlt századi híres szakácskönyvíró a francia konyháról szóló könyvében a Benedict tojás eredetét visszavezeti egy bizonyos Oeufs bénédictine nevű hagyományos francia ételre, amelyben szintén szerepel buggyantott tojás és hollandi mártás.

– Egy Wall Street-i bróker, bizonyos Lemuel C. Benedikt egy átmulatott éjszaka utáni reggelen pirítóst, sonkát, posírozott tojást és hollandi mártást rendelt a Waldorf Hotelben. Az ottani főszakácsnak annyira megtetszett ez az összeállítás, hogy felvette az étlapra.

Bárkié is a dicsőség, mára már közkincs a recept. A krémesen folyó buggyantott tojás, a jó minőségű sonka és a selymes hollandi mártás hármasa egyszerűen tökéletes.

Benedict tojása

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.