Különleges eseményen vettünk részt augusztus elsején. Klapka György egykori birodalmában jártunk, ami vasárnaptól már cukrászdaként üzemel.

Családias hangulat és házias ízek – Cukrászda lett Klapka György egykori üzletéből

Amikor az ötvenes éveiben járó Kemenes Edith élete úgy alakult, hogy új utat, új hivatást kellett találni, lányai biztatták, hogy csinálja azt hivatásként, amit már gyermekkorától szívvel-lélekkel végez, vagyis a sütést. Anyuka és két lánya, a korábban tanítóként dolgozó Noémi, és a jelenleg is ügyvédként dolgozó Tímea, családi vállalkozásba kezdett. Esténként a lányok is beálltak sütni, amikor 2011-ben, öt fővel elindult a cukrász manufaktúrájuk. Mára 70 fős vállalkozás lettek, első saját cukrászdájukat Biatorbágyon nyitották 2015-ben. A lányok mondogatták az édesanyjuknak, hogy a következő lépés egy fővárosi üzlet lenne, ám Edith ezt már rájuk bízta, ám segítette, biztatta őket abban, hogy a Kemenes cukrászda Budapesten is jelen legyen. Első, kisebb üzletüket 2018-ban az Attila úton nyitották, idén augusztusban pedig egy 400 m2-es Kemenes Cukrászdát és Bisztrót indítottak, nem máshol, mint az egykori Klapka birodalom helyén, a Vámház körút 9. alatt.

A nagyi krémese

Ám a belvárosi jelenlét nem jelenti azt, hogy a Kemenes változtatna a jól ismert süteményein. Továbbra is dominálnak a hagyományos, házias sütemények, fagyik, amiket a biatorbágyi üzemükből szállítanak ide frissen. A bisztróban pedig házias napi menüvel, és kicsit modernebb heti kínálattal várják a vendégeket, ezeket helyben készítik el az üzlethez tartozó konyhán. „Itt is lehet majd kapni a nagymamám receptjéből készült Ella mama krémesét, de lesz természetesen almás pite, amihez ma is kézzel hámozzuk, reszeljük az almát, és semmilyen egyéb olyan adalékot nem használunk, ami nincs anyukánk receptjében” – meséli Noémi, aki hozzáteszi, hogy természetesen lesz zserbó, ahogyan mézes krémes és tiramisu is. „Nem szeretjük, ha a megnövekedett mennyiség miatt, egy recepthez hozzá kell nyúlnunk. Akkor inkább kevesebbet vállalunk, de a hagyományos eljárásoktól nem térünk el” – meséli.

(Nézze meg a galériánkat, kattintson a képre!

Egy ikonikus reklám, és a jövő

Felmerül a kérdés, hogy a hely kiválasztásánál mennyire játszott szerepet, az egykori legendás tulajdonos. „Tudom, hogy hihetetlen, de nem ez alapján döntöttünk. Szerettünk volna egy nagyobb budapesti üzletet is Tímeával. Először édesanyám látta meg az eladó táblát, amikor erre járt, ő mondta, hogy meg kellene néznünk, mivel jó helyen van, és hatalmas méretei miatt, pont alkalmas lenne arra, amit mi kitaláltunk” – folytatja Noémi, de talán azt neki sem kell mondani, hogy az elmúlt 20 évben hány ember agyába égett be a Vámház körút 9-es táblát tartó Klapka György reklámja. „Apukánk szervezettségének, tapasztalatának és felügyeletének köszönhető, hogy mindennel időben elkészültünk a nyitásra. Január óta dolgoztunk az üzleten. Aki járt itt korábban az tudja, hogy sok, apró helyiségből állt ez az üzlet. Mi szinte az összes válaszfalat kivertük, és két nagy térben várjuk a vendégeket”- mesélte Noémi, miközben körbevezetett minket az új cukrászdában.

Edith arról is gondoskodott, hogy kamasz unokáival megismertesse a sütés szépségét. A nagymama átalakította az otthoni konyháját úgy, hogy az összes unokájával egyszerre tudjon sütni, közben pedig videózhatnak, blogolhatnak a gyerekek és büszkén megoszthatják a munkafolyamatokat a neten.

Bemutatjuk a 2019-es Magyarország tortáját és a Szent István-napi kenyeret

Falusi menüsor – Megjelent a Vidék íze augusztusi lapszáma!

[eadvert]

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.