Fajtája szerint lehet hosszúkás, kerek, sárga vagy zöld – az egyes változatok íze nem igazán megkülönböztethető. A cukkini héja és apró magjai is fogyaszthatók. Gazdag ásványi anyagokban, például káliumban, magnéziumban és vasban, továbbá B1-, K- és C-vitamin, folsav is található benne. Mivel 10 dkg energiatartalma csupán 30 kcal, diétázók is bátran beiktathatják az étrendjükbe.
VÁSÁRLÁS
Kemény húsú példányt válassz, amit az ujjaddal nem tudsz benyomni. A 30 dkg alattiakat könnyebb feldolgozni, és finomabbak is.
TÁROLÁS
Lazán papírba csavarva akár 5 napig is tárolhatod a hűtő zöldségesrekeszében. Ha nejlonzacskóba teszed, ne kösd össze a száját, mert könnyen befülledhet.
FELHASZNÁLÁS
Csak a szártövét és a csúcsát kell levágni, meghámozni felesleges. Ha tölteni szeretnéd, a hosszában félbevágott zöldség húsát kanállal kapargasd ki, vágd egészen apróra, és keverd a töltelékhez.
ÍZESÍTÉS
Mivel önmagában semleges ízű, igényli a fűszerezést. Jól illenek hozzá a mediterrán konyha friss fűszerei: a rozmaring, a kakukkfű, az oregánó, a bazsalikom. Fő ízesítője azonban a fokhagyma.
+1 TIPP
Készíts cukkinicsipszet! A vékony szeletekre vágott, besózott zöldséget 5 percig hagyd állni, majd papírtörlővel szárítsd le. Kend meg olívaolajjal, és tepsibe téve 10-12 perc alatt süsd ropogósra 200 fokon.
[eadvert]