A készen kapható, jó minőségű citruslekvárok drágák és nagyon finomak. Mikor máskor is főznénk ilyet, mint karácsonykor. Akár saját magunk és a családunk kényeztetésére, akár szeretteinknek házi készítésű ajándékként. Nem érdemes kihagyni az idén sem.
[eadvert]
Erre érdemes ügyelni:
A citrusféléket általában különféle vegyszerekkel kezelik, hogy sokáig frissek maradjanak, ne száradjanak ki. Ezek miatt a héjuk emberi fogyasztásra nem alkalmas. Ezen nem segít a forró vizes alapos mosás sem. A csomagoláson fel kell tüntetni, mivel kezelték. Csak olyan gyümölcshéjat használjunk, amelyet nem kezeltek mesterséges szerekkel. Ha nem jutunk hozzá ilyenhez, inkább egyszerűen hagyjuk ki a receptből.
Nagyon fontos az alapos filézés. A fehér hártya az egész lekvárunkat ehetetlenül keserűvé teheti. Rá kell szánni az időt, és gondosan meg kell szabadítani ettől a gyümölcshúst. Filézés közben a kicsurgó levet mindig felfogjuk, azt is hozzáadjuk a lekvárhoz.
Ízlés kérdése a hozzáadott cukor, illetve édesítőszer mennyisége. Az alábbi receptekben minimális cukormennyiség szerepel. Ha édesszájú a célközönség, akkor tegyünk bele többet.
Ezekből a különleges lekvárokból kis mennyiségeket főzünk be, tehát pici üvegekbe érdemes elrakni.