Az ehető ajándékoknak mindenki örül. Nem csak a megajándékozott, hanem az ajándékozó is, mert összehasonlíthatatlanul jobb a finom meleg konyhában tevékenykedni, mint a zsúfolt áruházakban kajtatni meglepetések után. A citruslekvárokat már most elkészíthetjük, az ünnep előtt már csak szépen be kell csomagolni.

Egy kanálnyi luxus

A készen kapható, jó minőségű citruslekvárok drágák és nagyon finomak. Mikor máskor is főznénk ilyet, mint karácsonykor. Akár saját magunk és a családunk kényeztetésére, akár szeretteinknek házi készítésű ajándékként. Nem érdemes kihagyni az idén sem.

[eadvert]

Erre érdemes ügyelni:

A citrusféléket általában különféle vegyszerekkel kezelik, hogy sokáig frissek maradjanak, ne száradjanak ki. Ezek miatt a héjuk emberi fogyasztásra nem alkalmas. Ezen nem segít a forró vizes alapos mosás sem. A csomagoláson fel kell tüntetni, mivel kezelték. Csak olyan gyümölcshéjat használjunk, amelyet nem kezeltek mesterséges szerekkel. Ha nem jutunk hozzá ilyenhez, inkább egyszerűen hagyjuk ki a receptből.

Nagyon fontos az alapos filézés. A fehér hártya az egész lekvárunkat ehetetlenül keserűvé teheti. Rá kell szánni az időt, és gondosan meg kell szabadítani ettől a gyümölcshúst. Filézés közben a kicsurgó levet mindig felfogjuk, azt is hozzáadjuk a lekvárhoz.

Ízlés kérdése a hozzáadott cukor, illetve édesítőszer mennyisége. Az alábbi receptekben minimális cukormennyiség szerepel. Ha édesszájú a célközönség, akkor tegyünk bele többet.

Ezekből a különleges lekvárokból kis mennyiségeket főzünk be, tehát pici üvegekbe érdemes elrakni.

Vaníliás citromlekvár

Mézeskalácsfűszeres narancsdzsem

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.