A paszternák (más néven pasztinák) a téli gyökérzöldségeink egyike. Maga a gyökérzet pontosan úgy néz ki, mint a petrezselyemgyökér (a levelük viszont erősen eltér). Az íze ugyan kicsit emlékeztet a petrezselyemgyökérre, de annál jóval édesebb, illatosabb, lágyabb, kevésbé karakteres. Régen Magyarországon is sokat használták, aztán pár évtizedre szinte teljesen eltűnt.
Ma már sok helyen kapható, és a hobbikertészek is felfedezték újra, mivel elég könnyen termeszthető, sokféle talajban is jól terem. Szerencsére általában jóval olcsóbb, mint a petrezselyemgyökér. Húslevesbe érdemes tenni belőle, remekül gazdagítja az ízét. A fogyókúrákba remekül beilleszthető, mivel elég alacsony a szénhidráttartalma, a belőle készített püré jól helyettesítheti a hagyományos krumplipürét. De készíthetjük sütve sütőben vagy serpenyőben, főzhetünk belőle krémlevest, süthetünk belőle csipszet, sokféle ételhez használhatjuk.