Pár apró trükk és tanács, hogy biztosan sikerüljön ez a remek zöldséglekvár:
- Körülbelül 6 kg pritaminpaprikából lesz 5 kg tiszta paprikahús.
- Körülbelül 10 kg nyers padlizsánból lesz 5 kg sült, lecsöpögtetett padlizsán.
- A padlizsánt lehetőleg a szabadban, a parázs fölé helyezett rácson süssük meg, így kapja meg a finom, füstös aromáját. Ha ezt végképp nem tudjuk megoldani, akkor süssük meg a sütőben, de szurkáljuk meg előtte, nehogy felrobbanjon.
- Egy liter házi paradicsomlé helyett használhatunk 60-70 dkg sűrített paradicsomot (két üveg), 3-4 dl vízzel hígítva.
- Még finomabb lesz, ha teszünk a mártásba egy evőkanál mézet és pár erős csilipaprikát.
- Ha sűrű, darabos a végtermék, könnyebben megromolhat (nagyon gyorsan hűl a darabos felszín, és sok levegő is kerül majd vele együtt az üvegbe). Ezért az ilyen állagú zakuszkát tegyük 15-20 percre vizes dunsztba is.