Most érik a szőlő, az alma, a körte, a szilva, a legtöbb családban van egy tálnyi otthon ilyenkor ezekből a finom őszi gyümölcsökből. Ha váratlan vendégek toppannak be, gyorsan összerakhatunk pár finom falatot.
[eadvert]
A krémsajtos, szőlőragus szendvicsben izgalmasan keveredik az édes és a sós íze, elég laktató is. A leszemezett, esetleg kimagozott szőlőt egy kis olívaolajon egy ágacska rozmaringgal addig sütjük, míg a szemek kicsit levet eresztenek. Sütés közben sóval ízesítjük, a végén meglocsoljuk sűrű balzsamecettel. Kidobjuk belőle a rozmaringágat, lehűtjük. Amíg hűl, megpirítunk pár vékony szelet kovászos kenyeret. A pirítósokat vastagon megkenjük krémsajttal, és kanalazunk rájuk a szőlőraguból.
A gyümölcsnyárs még egyszerűbb, megtisztítjuk és falatnyi darabokra vágjuk a kéznél lévő gyümölcsöket. Tetszőleges sorrendben fapálcikára húzzuk. Ha a gyümölcsdarabkák közé pirított kiflikarikákat és/vagy sajtkockákat húzunk, akkor még tartalmasabb lesz.
Ha pedig csurig van a kamra mindenféle finomsággal, állítsunk össze egy sajtos-gyümölcsös kínálótálat: