Mindenki imádja a pizzaféléket, biztos siker, ha ezt készítünk a családnak, akár főfogásként ebédre vagy vacsorára, akár rágcsálnivalóként baráti sörözéshez, borozáshoz. A paradicsom olasz pizza meg a tejfölös-szalonnás magyar töki pompos mellett a francia hagymás kenyérlepény is megérdemli a figyelmet.

Íme, a francia pizza

Elzász egyik híres étele a tarte flambée, azaz a helyi hagymás lepény. Vékonyra nyújtott kenyértészta, bőkezűen megkenve tejföllel és megszórva minden földi jóval, alapesetben sok-sok hajszálvékonyra vágott hagymával és felkockázott, jófajta sonkával. Eredetileg a kemence alján sütötték, a kenyérsütés után maradt tésztából. Innen származik a neve is, mert szinte a lángok között sütötték.

[eadvert]

A felforrósított kemencében félretolták a parazsat, és középre betolták a megrakott lepényt, ha elég forró volt már a sütő, akkor párt perc alatt meg kellett sülnie. Igen, veszedelmesen hasonlít a mi kenyérlángosunkra (avagy töki pomposunkra vagy langallónkra). Egyszerű, laktató, nagyon ízletes étel, ha frissen készül, nem lehet neki ellenállni.

Elzászi lepény gombával, karamellizált hagymával és őszibarackkal

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.