Nincsenek díszes gúnyái, sem drága ékszerei, és szellemesen társalogni sem szokott – mégis úrigombának nevezik még ma is néhány helyen. Tudományos neve szerint viszont egyszerűen csak ehető vargánya ez a nyári-őszi kedvenc.

Gombaokosító: Ízletes vargánya, az urizáló ínyencfalat

Legtöbbünk ízletes vargányaként ismeri ezt a remek gombát. Magában vagy néhány ehető rokona kíséretében megtalálhatjuk a piacokon frissen (szerepel az árusítható gombák között) és a boltokban fagyasztva vagy szárítva. A termőszezonját illetően a természet igen gálánsan bánt vele: jobb években júliustól egészen november végéig találhatjuk meg úgy a lombos, mint a fenyőerdőkben.

Persze ebben az időszakban terem az úrigomba teljes rokonsága, a tinórufélék családja, amely, bár nem a legnépesebb a gombák országában, a nálunk megtalálható 40-50 fajjal képes kisebb-nagyobb fejfájást okozni a kalaposokkal csak lazább viszonyban lévő természetbarátoknak.

[eadvert]

Nézzük e fajok közös jegyeit. Termőrétegük nem lemezes, hanem pórusos. A talajon nőnek, szemben a likacsosgombákkal meg egynémely taplókkal, amelyek szintén likacsokat viselnek lemezek helyett. Szintén fontos ismérv, hogy legtöbbjük a gombaszedővel felvett kapcsolat nyomán színt változtat: vagy a termőrétege kékül vagy feketedik nyomásra, vagy a húsa színeződik el a vágási felületen. Nos, az ízletes vargánya meg legközelebbi ehető rokonai nem színeződnek el.

vargánya

Fotó: shutterstock

Eljutottunk a szokásos ökölszabályokig. Először is: a már-már babonának is beillő népi bölcsesség, miszerint a kékülő-feketedő húsú tinórufélék nem kerülhetnek a lábasba, nem megalapozott. Inkább megszívlelendő az, hogy a vöröses-narancsos termőrétegű tinórukat az erdőben kell hagyni – ezek között is van ehető kivétel, de a melléfogás bizony kellemetlen következményekkel járhat.

S akkor az úrigomba névjegye. Vastaghúsú, nagy gomba. Kalapja barna, kezdetben gömb alakú, majd félgömbösen szétterül, felszíne gyakran ráncos; akár 40 centi átmérőjű is lehet; fiatalon fehéres, később barnás lesz; bőre nem igazán nyúzható le. Termőrétege eleinte fehér, később sárgás, idős korban zöld; nyomásra nem vált színt. 5-20 centi magas tönkje általában hasas, barnás felületén hálózatos rece van. Húsa hófehér, elvágva a színét nem változtatja meg. Egyaránt felhasználható levesben, pörköltnek és sütve. Lassan romlik, jól tárolható és kiválóan szárítható.

Vargányás dámragu

Tejfölös vargányaleves

Vargányás kelgöngyöleg

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.