Észrevehetjük a színes őszi erdőben is, de igazából lombhullatás után szúrja szemünket az erdőben a kései laskagomba.

Laskagomba – az igazi őszi csoda a fa törzsén rejtőzik

Azt figyeltem meg, hogy minden olyan gomba iránt, ami nem úgy néz ki, mint ahogy e teremtéseket lerajzolni az oviban megtanultuk, az emberek nagyobb része bizalmatlanul viseltetik. Kivétel a laskagomba, bizonyára azért, mert szinte minden boltban megtalálható, hiszen termesztése viszonylag egyszerű – a nemesítésében hazai kutatók is jelentős szerepet játszottak. De az igazi mégiscsak az a laska, amit mi magunk szedünk.

A kései laskagombát könnyen a laska. Elhalt ágakon vagy fatuskókon ugyanúgy felütik a fejüket – vagyis inkább a kalapjukat –, mint a megsebesült fák már elhalt részein. Az első hideg napok után – termőre fordulásához hideghatás szükséges –, általában októbertől február elejéig lehet rátalálni, enyhe teleken akár márciusban is megjelenhet. Többnyire csoportosan terem, sokszor még álló száraz fákon. Erdőkben, parkokban, kertekben, úton-útfélen egyaránt előfordul.

laskagomba

Fotó: shutterstock

Külleme hasonló a „bolti”, termesztett laskagombákéhoz. Kalapja féloldalas, eleinte kagylószerű, majd kilaposodik – oyster mushroom, azaz kagylógomba angolul a neve. Megesik, hogy nem nő néhány centinél nagyobbra, de nem ritka az egy-másfél arasznyi kalap sem. A kagyló alakú, oldalt álló termőtestek nem szoktak egyesével megjelenni, hanem egymás fölött, csokorban helyezkednek el a fán, így alulról jól láthatóak a fehér lemezei. Színük fiatalon többnyire lilásfekete, de lehet barnásszürke, kék vagy fehéres is. Idővel sárgásra fakul. Főleg fűzfán, bükkön, de sokféle más erdei és kerti fán, akár bodzán is megtalálhatjuk példányait. A kalapok ugyan 4-5 méteres magasságban ücsörögnek, de érdemes felküzdenünk magunkat odáig, mivel a laskagomba egy-egy csoportja akár több kilogrammos zsákmányt jelenthet.

Nagyon régóta fogyasztják. Jelentős B-vitamin-forrás, a koleszterinszintet csökkentheti. Levesekhez, tojásos és húsos ételekhez passzol. Idősebb példányai rágósak lehetnek. Eredeti színében szárad, és jól porítható. A kései laskagombához hasonló mérges gomba nincsen.

A késői laskához hasonló nyári laskagomba nyár közepétől terem, fehér vagy okker színében különbözik a késeitől. Az ördögszekér laskagomba a talajon nő. A sárgatönkű áldücskőgomba tönkje sárga. Előbbi három ehető gomba. Az étkezésre alkalmatlan hasonló gombák húsa szívós, néha csípős vagy keserű – ez a lelőhelyükön megállapítható –, és színük sem a jellegzetes lilás-szürkés késeilaska-szín.

Balzsamecetes fokhagymás laskagomba

Gombaokosító – Erdei sötét trombiták

[eadvert]

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.