Egy jó tarhonya a magyaros ételek, de leginkább a pörköltek klasszikus velejárója. Ha te is szereted ezt a köretet, de valami oknál fogva mindig összeragad a végén, akkor jó helyen jársz, már mutatjuk is a megoldást erre a problémára.

Ha így főzöd, biztosan nem ragad össze a tarhonya

Kevesen tudják, hogy ez a klasszikus magyar köret bizony perzsa gyökerekkel bír, és a törököknek köszönhetjük, hogy Magyarországra is eljutott valamikor a 17. század környékén. Neve a perzsa eredetű oszmán-török „tarchana” szóból ered, ami búzalisztből aludttej hozzáadásával készült tésztát jelent. Hazánkban először az Alföldön terjedt el igazán a tarhonya ma ismert változata, de nem kellett neki sok idő, hogy az egész országot meghódítsa.

Ha így főzöd, nem ragad össze a tarhonya!

Azon túl, hogy megfőzzük némi só hozzáadásával, nem árt, ha előtte egy kevés olajon megpirítjuk a tarhonyát. Az sem baj, ha picit erősebb színt is kap. A vizet csak ezután adjuk hozzá, ami még véletlenül se legyen forró. Ezután jöhet a só, majd nincs más dolgunk, mint fedő alatt puhára főzni. Akkor jó, ha a tarhonyaszemek már magukba szívták a vizet. Miután elzártuk a gázt, nem árt, ha néhány percig még hagyjuk pihenni a fedő alatt. Így tuti, hogy a visszamaradt nedvesség is eltűnik, és persze nem ragacsos, hanem pergős lesz a tarhonya – írja a Mindmegette.

Pásztortarhonya

Zöldbableves marhahússal

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.