nőiszeszély – Laposra kinyújtott vajas tésztából készült, rendsz. savanykás lekvárral és cukros tojáshabbal borított, ezzel együtt kisütött sütemény.
Bevallom engem gyerekként nem hozott lázba a női szeszély. Édesanyám többnyire vasárnap készített valami édességet nekünk, ám ilyenkor a család két részre szakadt: a madártejesekre, és a piskótatekercsesekre. Én magam el sem tudtam volna képzelni tökéletesebb vasárnap délutánt annál, hogy a Walt Disney bemutatja meséket nézem, miközben a házi baracklekvárral megtöltött piskótától maszatos kézzel építem a legó kastélyomat. A rokonoknál azonban már gyakrabban volt nőiszeszély, aminek szintén a baracklekvár az egyik alapja, és mi még…?
Nőiszeszély, és nem női szeszély. Ha a süteményről beszélünk természetesen.
A nőiszeszély elkészítéséhez vajat, tojást, porcukrot, cukrot tejet, lisztet, sütőport, citromot és persze lekvárt használtak. Mások egy kis tejfölt is kevernek a tésztába. Radikális változtatások nemigen vannak benne, így a süti nem adja vissza a nők szeszélyességét, bár azt azért megjegyzem, hogy bárkinek is köszönhetjük ezt a finomságot, egy Férfi érdektelenség desszertet is összedobhatott volna. Eltérések a felhasznált lekvár ízében jelennek meg, ám a legtöbb recept a sárgabarackból készült lekvárt javasolja. Már az 1930-as évek elején kiadott receptes könyvekben is megtalálható volt, ám a legtöbben nem ezekből, hanem nagyanyáink kockás füzetéből kimásolt receptek alapján készítjük el.
[eadvert]
Megjelentek azonban az alternatívák, és a különböző hozzávalókat lecserélt, helyettesített verziók is. Sokan keresik az interneten a nőiszeszély zsírral elkészíthető verzióját, és néhány éve hódít a nőiszeszély torta is. Ez természetesen tortaformában készül, a töltelékbe a lekvár mellé, valamilyen pirított mag (például dió) is kerül, a végén pedig csillagcsővel ellátott habzsákból kerül fel rá a tojáshab.
Kedvenc nőiszeszély recepjeink! (A sütemény nevére kattintva eljut a recepthez!)