Zsírral, vagy vajjal? Mitől könnyíthetünk a tésztán? Milyen is, ha torta készül belőle? A nőiszeszély ma is népszerű sütemény, aminek ma már sok-sok verziója létezik!

Habos süti, avagy a nőiszeszély fejlődése az elmúlt években

 

nőiszeszély – Laposra kinyújtott vajas tésztából készült, rendsz. savanykás lekvárral és cukros tojáshabbal borított, ezzel együtt kisütött sütemény.

Bevallom engem gyerekként nem hozott lázba a női szeszély. Édesanyám többnyire vasárnap készített valami édességet nekünk, ám ilyenkor a család két részre szakadt: a madártejesekre, és a piskótatekercsesekre. Én magam el sem tudtam volna képzelni tökéletesebb vasárnap délutánt annál, hogy a Walt Disney bemutatja meséket nézem, miközben a házi baracklekvárral megtöltött piskótától maszatos kézzel építem a legó kastélyomat. A rokonoknál azonban már gyakrabban volt nőiszeszély, aminek szintén a baracklekvár az egyik alapja, és mi még…?

Nőiszeszély, és nem női szeszély. Ha a süteményről beszélünk természetesen.

A nőiszeszély elkészítéséhez vajat, tojást, porcukrot, cukrot tejet, lisztet, sütőport, citromot és persze lekvárt használtak. Mások egy kis tejfölt is kevernek a tésztába. Radikális változtatások nemigen vannak benne, így a süti nem adja vissza a nők szeszélyességét, bár azt azért megjegyzem, hogy bárkinek is köszönhetjük ezt a finomságot, egy Férfi érdektelenség desszertet is összedobhatott volna. Eltérések a felhasznált lekvár ízében jelennek meg, ám a legtöbb recept a sárgabarackból készült lekvárt javasolja. Már az 1930-as évek elején kiadott receptes könyvekben is megtalálható volt, ám a legtöbben nem ezekből, hanem nagyanyáink kockás füzetéből kimásolt receptek alapján készítjük el.

[eadvert]

Megjelentek azonban az alternatívák, és a különböző hozzávalókat lecserélt, helyettesített verziók is. Sokan keresik az interneten a nőiszeszély zsírral elkészíthető verzióját, és néhány éve hódít a nőiszeszély torta is. Ez természetesen tortaformában készül, a töltelékbe a lekvár mellé, valamilyen pirított mag (például dió) is kerül, a végén pedig csillagcsővel ellátott habzsákból kerül fel rá a tojáshab.

Kedvenc nőiszeszély recepjeink! (A sütemény nevére kattintva eljut a recepthez!)

Szamócos nőiszeszély

Nőiszeszély Ditti módra

női szeszély

Fotó: Mindmegette

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.