Hétfő – a Hold és a rizs napja

Hétfőre rizst – Vízzel elárasztva

A rizs ma is a világ legfontosabb élelmiszere, a legtöbb embernek ez jelenti a fő táplálékot. Bölcsője Délkelet-Ázsia, itt már több ezer évvel ezelőtt is termesztették. Magyarországra a törökök közvetítésével került, és tulajdonképpen a 16. századtól termesztik, nem túl jelentős és hullámzó nagyságú területeken. A 20. században egyre nőtt a területe, a század közepére több tízezer hektárt ölelt fel a hazai termelés, ebből mára egy-két ezer hektár maradt csupán (az igen olcsó import rizzsel szemben nem tudnák állni a versenyt a magyar kistermelők). Jelenleg a hazai termés felét a Nagykun 2000 Zrt. termeli meg Kisújszállás határában. Nagyobb rizstelepek találhatóak még Békés, Csárdaszállás, Köröstarcsa, Gyomaendrőd, Szarvas és Mezőtúr közelében. A rizsföldeket a tenyészidő nagy részében vízzel árasztják el. Az őszi aratás előtt kiszárítják a talajt, majd lánctalpas arató-cséplő gépekkel betakarítják a termést.

A fekete rizs különösen gazdag antioxidánsokban és fehérjében. Hántolatlanul árusítják. Főként Thaiföldön, Japánban és Kínában termesztik. Diós aromája miatt nemcsak a sós, de az édes ételekhez is nagyon jól illik, többféle desszertet is készítenek belőle.

Fokhagymás sárgaborsó-főzelék fekete rizzsel és grillezett sajttal

Böjtölj velünk! Fő a mértékletesség

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.