Nagyon sok édességhez használunk vaníliakrémet, például tortákhoz, fagylaltokhoz, pohárkrémekhez, süteményekhez. Sokszor főzős pudinggal helyettesítjük, de azért lássuk be, hogy ez tényleg csak gyenge pótszer. Ha tökéletes desszertre vágyunk, bele kell vágnunk a főzött krémek elkészítésébe. Ajánlunk néhány nyári receptet is, amelyekhez ilyen krémeket használtunk.

Hogyan készül a főzött krém?

Kimérjük és kikészítjük a hozzávalókat: 5 dl magas zsírtartalmú tejet, 100 g cukrot, 1 kávéskanál vaníliaőrleményt és 120 g tojássárgáját (ez körülbelül hat tojás sárgája).

Egy nyeles lábasban felmelegítjük a tejet 50 g cukorral, valamint a kávéskanálnyi vaníliaőrleménnyel.

 

Kézi habverővel egy mély tálban felverjük a tojássárgájákat a maradék cukorral.

 

 

Ha felforrt a tej, az egyharmadát ráöntjük a cukros tojássárgájára, miközben folyamatosan kevergetjük a habverővel.

 

Az egészet visszaöntjük a nyeles lábasban lévő meleg tejhez, és folyamatosan kevergetve addig folytatjuk a főzést, amíg a keverék hőfoka el nem éri a 80-85 fokot.

Egy szilikonspatulával kiveszünk egy keveset a krémből, és az ujjunkkal csíkot húzunk benne. Ha megmarad a csík, akkor már jó a krém.

Apró lyukú szűrőn átszűrjük, majd átlátszó fóliával letakarva teljesen lehűtjük.

 

 

A testesebb cukrászkrém abban különbözik az angolkrémtől, hogy csak 100 g tojássárgája megy bele, de 25 g kukoricakeményítő és 25 liszt keverékével gazdagítjuk a cukros tojássárgájákat, majd a kész krémbe beledolgozunk 50 g vajat.

 

Mentás sárgadinnyefagylalt gép nélkül

Karamellás madártej narancsos habkockával

Klasszikus vaníliakrém ropogós sült tésztán

Berlini fánk vaníliakrémmel

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink