Berlini fánk vaníliakrémmel

Meglangyosítunk 1,5 deci tejet egy evőkanál cukorral. Belemorzsoljuk az élesztőt, és meleg helyen felfuttatjuk.

Közben a robotgép táljába kimérjük a kétféle lisztet, a porcukrot, a sót, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat. Összekeverjük, a közepébe mélyedést vájunk, ide öntjük a tojássárgájákat, a maradék tejet, a langyosra olvasztott vajat, a rumot meg a felhabosodott élesztőt. A géppel alaposan kidagasztjuk. Kifejezetten lágy lesz a tészta, de az a jó. Konyharuhával letakarjuk, és fél órán át hagyjuk kelni.

A megkelt tésztát lisztezett munkafelületen átgyúrjuk. Körülbelül két centi vastagságúra nyújtjuk, és egy 4-5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kis fánkokat szaggatunk belőle. A maradék tésztát újragyúrjuk, és azt is kiszaggatjuk. A kis fánkokat letakarjuk, és 20 percig hagyjuk újra kelni.

Ha megkelt a tészta az olajat egy nagy lábasban vagy serpenyőben 170 fokosra (nagyon meleg, de nem a legforróbb kategória) melegítjük, és kisütjük benne az apró fánkokat. Még melegen finom szemű kristálycukorba hempergetjük.

A vaníliakrémhez a tojások sárgáját elkeverjük a cukorral és a vaníliás cukorral, majd a lisztet evőkanalanként hozzáadagoljuk. A tejet apránként öntjük hozzá. Vastag talpú lábasban, lassú tűzön kezdjük főzni a krémet folyamatos keverés mellett. Ha besűrűsödött, levesszük a tűzről, és átlátszó fóliával letakarva lehűtjük.

A kihűlt fánkokat keresztben éles késsel kettévágjuk. A krémet csillagcsővel felszerelt habzsákba töltjük, és rányomjuk a krémet az alsó felekre, majd finoman a tetejére nyomjuk a kalapkákat. A tetejükre egy-egy csepp krémet nyomunk díszítésképp.

Berlini fánk

kaloria - CAL
ido 130 perc
nehezseg Nehézség: 2

Hozzávalók

12 személyre

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.