Sok nagyon közkedvelt édes és sós sütemény alapja az égetett tészta, mindnyájan szeretjük a képviselőfánkot, az ekler fánkot vagy a kis sós-sajtos fánkocskákat. Aki még nem csinálta, tart tőle, pedig csak egy picit bonyolultabb az elkészítése, mint egy piskótakarika megsütése.
Az alaprecept hozzávalói: (12 nagyobb vagy 30 kisebb fánkhoz):
100 g vaj
100 g liszt
100 g víz
1 csipet só
1 csipet cukor
150 g tojás (3-5 db)
A vizet a vajjal együtt lábosba tesszük, majd addig melegítjük, míg a vaj teljesen fel nem olvad benne.
Ekkor levesszük a tűzről, elkeverjük benne a lisztet, a sót, a cukrot, majd visszarakjuk a tűzhelyre, és még egy-két percig nagy lángon sütjük, közben folyamatosan erősen keverjük.
Az a cél, hogy minél több nedvességet kifőzzünk belőle. Akkor jó, ha egy labdává áll össze és pattogó hangokat ad, az edényen pedig vékony filmréteg képződik. Ekkor lehúzzuk a tűzről, és pár percig hűlni hagyjuk.
Ezalatt a sütőt 200 fokra előmelegítjük, egy sütőlemezre pedig sütőpapírt teszünk.
Amikor a tészta már langyosra hűlt, szilikonlapáttal vagy robotgéppel egyenként hozzákeverjük a tojásokat, amíg egy ragacsos, nyúlós masszát nem kapunk.
Ha ennél keményebb, még egy kevés felvert tojást teszünk hozzá. Habzsákba töltjük.
Az ekler fánkhoz 10-12 cm hosszú csíkokat, a képviselőfánkhoz nagyobb diónyi, a profiterolhoz és a francia fánkhoz kisebb diónyi gömböket nyomunk belőle a sütőpapírra kissé távolabb egymástól, mert a tészta sülés közben nőni fog.
Körülbelül 20 percet pihentetjük a tésztát, majd megspricceljük egy kis vízzel, hogy gőzben süljenek a fánkocskák.
Alsó-felső sütéssel 200 fokos sütőben 15 percig sütjük, majd a hőfokot 150 fokra csökkentjük, és további 20 percig sütjük. A sütőt elzárjuk, a sütő ajtaját kitámasztjuk egy fakanállal, és még 10 percig hagyjuk bent a fánkokat.
Rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni a tésztákat, majd a recept szerint töltjük.