A citrommáz tulajdonképpen porcukor és citromlé keveréke. Adhatunk hozzá tojásfehérjét is, de nyugodtan ki is hagyhatjuk. A receptekben ott van a pontos mennyiség, de persze nem egyformák sem a porcukrok, sem a tojások, sem a hőmérséklet, sem a hőfok. Tehát korrigálni kell, ha szükséges. A kezdők általában azzal rontják el, hogy túl hígra csinálják. Tényleg hihetetlenül sok cukor kell viszonylag kevés folyadékhoz. Kevés folyadékkal kezdünk, és mindig annyi átszitált porcukrot teszünk hozzá, hogy éppen csak folyjék a massza. Akkor jó, ha nagyon sűrű, nagyon fehér, de még éppen terül magától. Hideg süteményre kenjük, illetve öntjük. Ha túl híg, akkor nem fehér lesz, hanem egy lassan száradó, áttetsző réteg. Ha túl sűrű, akkor pedig nem tudjuk önteni, csúnya lesz a végeredmény. Ha díszíteni szeretnénk valamivel, akkor sietni kell, akkor kell rászórni mindent, amig ragad a máz, utána már minden lecsúszik a felületéről.
[eadvert]