A krumplis tészta alapanyagai a hagyma, a krumpli, a tészta, némi zsiradék, só, bors, őrölt pirospaprika (ámbár ez utóbbi helyenként kimarad). Ezek azért általában még hónap végén is megtalálhatóak a háztartásokban, szóval ingyen főzzük a vacsorát. Nagyjából ugyanez kell a paprikás krumplihoz is (a tésztát kivéve), de azt sokan nem szeretik, míg a tésztásított változatért mindenki odavan.
Hagyományosan úgy készül, hogy nagyon apróra vágott burgonyából főzünk egy nem túl hosszú lére eresztett paprikás krumplit. Ha cifrázni akarjuk, akkor ezt az alapot ízesíthetjük paprikával, paradicsommal (télen kanálnyi lecsóval), fűszerezhetjük köménnyel, római köménnyel, csípőspaprika-krémmel, őrölt babérral, de mindent csak óvatosan.
Amíg rotyog a paprikás krumplink, kifőzzük a tésztát, hagyományosan kockatésztát használunk hozzá, de persze más is jó. A leszűrt tésztát beleforgatjuk az alapba, és hagyjuk pihenni negyedórát, hogy a tészta minden levet felszívjon. Már így is ehető, de az igazi ínyencek még sütőben vagy egy vastag talpú serpenyőben le is pirítják. Savanyúság vagy saláta kötelező mellé.
De szokták kicsit másként is készíteni, ez tájanként és családonként változik:
Főtt burgonyás: A meghámozott, felkockázott burgonyát sós vízben megfőzzük. A finomra vágott hagymát a zsiradékon megpirítjuk, elkeverjük benne az őrölt pirospaprikát, belerakjuk a leszűrt főtt burgonyát, fakanállal kicsit áttörjük, és ebbe az alapba szedjük a kifőzött, leszűrt tésztát.
Fehér: Itt is jól megfőzzük a meghámozott, vékony szeletekre vágott krumplit. Zsiradékon sárgára fonnyasztjuk a finomra vágott vöröshagymát, rászedjük a leszűrt burgonyát, sózzuk-borsozzuk, jól összetörjük. Végül beleforgatjuk a kifőtt tésztát.
Héjában főtt krumpliból: Héjastul megfőzzük a burgonyát. Meghámozzuk, felkockázzuk. Hagymás alapot készítünk zsiradékon őrölt pirospaprikával vagy anélkül, beletörjük a puha krumplit. Sóval, borssal, köménnyel ízesítjük.