„Ahhoz, hogy hangulatában igazán a balatoni emlékeinkhez kapcsolódó hamburgert készítsünk, ötvöztük a tónál kapható hamburgerek legjobb elemeit és modernizáltuk őket. A jellemzően sok salátával, kígyóuborkával, és a ketchup-mustár-majonéz szentháromsággal készülő balatoni hamburgerek ízvilágát így hozhatjuk vissza„- mondta Susánszky Ádám a Zing tulajdonosa, aki hozzátette, hogy a retró hambi recepttel fél millió forintot gyűjtöttek össze, a Végtaghiányos Gyermekekért Alapítványnak!
Így készül a retró hamburgert, amely már Tihanyban is megkóstolható.
Hozzávalók:
- 1 db hamburgerzsömle
- 2-3 Salátalevél
- ¼ Lilahagyma
- ¼ paradicsom
- ½ kígyóuborka
- 1 gerezd fokhagyma
- 1-2 kisebb befőző uborka a savanyú ubis relish-hez
- 1 szelet érlelt trappista sajt
- 14 dg marhahúspogácsa
a szószhoz:
- 1 evőkanál, lehetőleg házi ketchup
- 1 evőkanál mustár
- 1 kávés kanál majonéz
Elkészítés:
- Jó minőségű marhasúból gyúrunk 14 dekás húspogácsát, amit mindkét oldalon 3-3 percig magas lángon grillezzük, majd sózás és borsozás után egy szelet érlelt trappistával letakarva pihentetni tesszük. A forró húspogácsán a sajt kellemesen átmelegszik és kicsit ráolvad.
- Félbe vágjuk és egy serpenyőben megpirítjuk a zsömle belsejét, az aljára 2-3 vékonyra vágott saláta levelet teszünk, erre pedig ízlés szerint egy vagy több karika paradicsomot és lilahagymát helyezünk. Meglocsoljuk a házi ketchupból, mustárból és majonézből 1/4-ed,1/4-ed, 1/2-ed arányban készülő retró hamburger szószunkkal.
- Erre helyezzük a húst, majd a tetejére az kígyóuborkából, befőzőuborkából és hagymából készülő ”ubisali„ relisht. Ehhez a zöldségek felaprítjuk, és a keveréket leforrázzuk ecetes-cukros befőzőlével, majd egy gerezd fokhagymát reszelünk hozzá. Ezzel köszön vissza a strandbüfék régi ízvilága! A zsömle felső részét gyerekkorunk édes-pikáns mustárjával kenjük meg a tökéletes retró összhang elérése érdekében.
[eadvert]