A sertés legnemesebb része ugyanolyan értékes, mint a marhánál a bélszín. Csak izomszövetet tartalmaz, inakat nem. Egyben és szeletnek is gyorsan, sokféleképpen elkészíthető, de alacsony zsírtartalma miatt könnyen kiszárad, ha nem vigyázol.

Így lesz tökéletesen omlós és finom a sertésszűz

Egy ropogósra pirított kéreg, egy finom töltelék vagy egy szalonnából, esetleg tésztából készített burok még változatosabbá teszi, ráadásul megakadályozza, hogy a nedvek kiszökjenek belőle.

EZEKRE FIGYELJ VÁSÁRLÁSKOR

Az omlós sülthöz vezető út a hentesél vagy az élelmiszerbolti hűtőpultnál kezdődik. Viszonylag drága alapanyagról van szó, ezért alaposan vizsgáld meg a húst, mielőtt kifizeted.

[eadvert]

Nézd meg a színét! Minél fiatalabb volt az állat, annál világosabb a húsa, és annál kevesebb munkát igényel az elkészítése. Szép rózsaszín, sima felszínű, nem nyálkás szűzpecsenyét válassz. (Az esetleges hártyát otthon könnyen leszedheted róla.) Előrecsomagoltat csak akkor vegyél, ha sértetlen a fóliája. Teszteld a húst az ujjaddal: ha nyomásra bemélyed, akkor már több napja várakozik az üzletben. Hagyd ott akkor is, ha levet engedett!

OTTHONI TÁROLÁS

A kicsomagolt szűzpecsenyét felhasználásig tartsd a hűtőben. A valóban friss (nem kellemetlen szagú és tapintásra nem szivacsos) húst 2-3 napig tárolhatod. Ennél későbbi feldolgozás esetén megmosva és szárazra törölve tedd mélyhűtőtasakba, majd a fagyasztóba. Elkészítés előtt a normál hűtőtérben hagyd kíméletesen kiolvadni egy éjszaka alatt. (Vészhelyzetben a mikró kiolvasztó funkciójához folyamodhatsz.)

Így főzd be a paradicsomot télire!

HÁRTYÁZÁS, DARABOLÁS

A megmosott, leszárított szűzpecsenyéről fejtsd le a hártyát egy éles, hegyes végű és hosszú pengéjű késsel. Ezután tetszés szerint feldarabolhatod a húst, ha nem egyben sütöd. A vaskos első részéből és az egyenletesen vastag közepéből vékony szeleteket vagy 4-5 cm-es érméket vághatsz serpenyőben sütéshez. (Ezeket baconnel körbetekerheted, vagy az ujjaiddal finoman laposabbra nyomkodhatod.) Az elvékonyodó végét kockákra vághatod raguhoz vagy fondühöz.

SÜTÉS ELŐTTI FŰSZEREZÉS, MARINÁLÁS

Elkészítés előtt 2 órával vedd ki a húst a hűtőből, és tányéron hagyd felmelegedni szoba-hőmérsékletűre.

Hirtelensültekhez tökéletesen elég egy kevés (tengeri) só és bors, de lassan sütés esetén a gazdagabb íz érdekében – vagy idősebb darab hús porhanyósabbá tételéhez – érdemes marinádot készíteni. Ehhez keverj pácot jó minőségű olajból (olívából, napraforgóból vagy repcéből), valamint friss vagy szárított fűszernövényekből, és helyezd bele a húst legalább 1-2 órára. Ennek letelte után itasd le konyhai papírtörlővel. Így elkerülheted, hogy sütéskor a fűszerek keserűre égjenek.

Mindent az égetett tészta elkészítéséről

EGYBEN SÜTNÉD?

Pirítsd kérgesre a húst felhevített serpenyőben, majd süsd tovább a 80 fokra előmelegített sütőben alacsony hőmérsékleten legalább 1,5 órát.

Éhes a család? A serpenyőben hirtelen körbepirított húst csomagold alufóliába, majd tedd be a 150 fokos sütőbe kb. 10 percre. A sütőből kivéve hagyd pihenni 5-10 percig.

Ha biztosra akarsz menni, szerezz be egy maghőmérőt az ellenőrzéshez. Kb. 58 foknál a sertésszűz biztosan átsült, de a belseje még rózsaszín. Ha jobban átsütve szereted, várd meg, hogy a mutató elérje a 65 fokot.

MEGTÖLTENÉD?

Kérd meg a hentest, hogy vágjon a sertésszűzbe alagutat a töltelék számára (mint a dagadónál). Ha van otthon megfelelő késed, akkor magad is elvégezheted a műveletet. Óvatosan szúrj a hús egyik végének közepébe egy hosszú, hegyes pengét, majd vezesd tovább a belsejében. Végül az ujjaddal tágítsd ki a nyílást, hogy csöves habzsákból belenyomhasd a tölteléket.

Könnyebb, ha a hosszában felvágott szűzpecsenyét szétnyitod, mint egy könyvet, majd kiklopfolod, és megkened pl. pestóval. A végek behajtása után tekerd fel a húst, és rögzítsd konyhai zsineggel.

A bármelyik módon megtöltött szűzpecsenyéket jól pirítsd körbe serpenyőben, végül süsd a 200 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig.

5 dolog, amit a nagymamák szinte soha nem dobtak ki

5 ELKÉSZÍTÉSI TIPP

1. Serpenyőben

A lehártyázott szűzpecsenyét vágd fel 1,5-2 cm vastag érmékre, majd kevés forró olajon vagy vajon süsd meg oldalanként 4-5 perc alatt. Végül pihentesd alufóliába csomagolva 5-10 percig.

Vagy a kb. 1 cm-esre vágott szűzérméket 1 ek forró olajon süsd 10 másodpercig, majd fordítsd meg, és süsd kérgesre kb. 1 perc alatt. Végül ismét megfordítva süsd készre a másik oldalt is. Csak a tányéron sózd meg!

2. Tejfölös szószban

A lehártyázott sertésszüzet vágd kb. 3 cm-es szeletekre, hintsd meg sóval, borssal, és süsd egy lábosban felhevített 2 ek olajon oldalanként 3-4 percig. Ezután vedd ki, és a visszamaradt zsiradékon fonnyassz meg 1 csokor felkarikázott újhagymát. Öntsd fel 3 dl zöldségleves-alaplével, dúsítsd 2 ek tejföllel, és ízesítsd sóval, borssal. Tedd bele húst, és melegítsd össze 5 perc alatt.

3. Római tálban

A lehártyázott és egyben hagyott húst dörzsöld be sóval, borssal, majd fektesd az előzőleg beáztatott agyagedénybe. Önts alá 3 3/4 dl fehérbort vagy alaplét, tedd rá a fedelet, és a 225 fokra állított sütőben hagyd párolódni kb. 60 percig.

4. Tésztaburokban

Ugyanúgy készül, mint a bélszín Wellington módra.

5. Mustáros kéregben

Turmixolj össze 4 dkg vajat, 2 dkg zsemlemorzsát, 3 ek magos dijoni mustárt, 1 gerezd fokhagymát és 12 tárkonylevelet sóval, borssal, majd kend folpakra. Hevíts fel serpenyőben 2 ek olívaolajat, és hirtelen süss körbe rajta egy lehártyázott, sóval, borssal meghintett szűzpecsenyét. Tedd át tűzálló tálba, oszlasd el rajta a mustáros pépet a folpak segítségével, és süsd a 200 fokra előmelegített sütőben alufólia alatt 12 percig, végül kitakarva grill fokozaton 3 percig.

4 különleges szilvalekvár, amivel feldobhatjuk a sütiket!

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.