Tojáshoz, burgonyához, szendvicshez is szívesen fogyasztjuk a majonézt. De hogyan született, és milyen ételeknek áll igazán jól ez a szósz?

Így született a majonéz, és így készítheti el otthon!

A mese szerint a majonézt, a leghíresebb hideg, emulziós mártást a 18. század végén találták fel. A Baleár-szigeteken, Mahon kikötővárosnál vívott csatában a Richelieu herceg vezette francia csapatok legyőzték az angolokat. A szakácsnak az ünnepi vacsorához szüksége volt egy gazdag mártásra, de mivel nem volt tejszín, ki kellett találnia valami újat – állítólag így született a mayonnaise, azaz a majonéz. Eredetileg tojássárgájából, mustárból és olívaolajból (és persze némi sóból) készült. Ma már kerül bele egy kis ecet vagy citromlé is (az ízesítés mellett stabilizálja is a mártást), és országonként változóan egy kis cukor, fehér bors is.

Mivel a klasszikus majonéz nyers tojássárgájából készül, nagyon gondosan kell vele bánni. Szalmonella ellen kezelt, friss tojásból kell készíteni, és nem szabad több napon át tárolni, mert hamar romlik.

Villámgyors majonéz otthon

Hozzávalók:

  • citromlé
  • mustár
  • 1 szalmonella ellen kezelt tojás
  • 2 dl semleges ízű étolaj
  • cukor

Elkészítése:

[eadvert]

Egy befőttesüvegbe vagy egy magas falú edénybe ütjük az egész tojást. Ráöntjük az étolajat. Csipetnyi sóval, cukorral, egy kávéskanálnyi mustárral, ugyanennyi citromlével ízesítjük. A botmixert beleállítjuk az aljára, és anélkül, hogy különösebben mozgatnánk, beindítjuk. Amikor már alul szépen besűrűsödött, lassan emeljük felfelé, míg szépen ki nem keményedik az egész massza. Megkóstoljuk, és ízesítjük még, ha szükséges.

5 szuper recept majonézzel:

Tonhalas majonézes tojássaláta aszalt paradicsommal

Majonézes kukoricasaláta színes zöldségekkel

Majonézes-snidlinges burgonyasaláta friss kerti zöldségekkel

Borjúláb rántva, majonézes burgonyasalátával

Majonézes csirkesaláta

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.