Pedig szervezetünk vitaminraktárait ősszel érdemes a leginkább feltölteni, hogy immunrendszerünk ellenállóbb legyen a hűvösebb hónapokban ránk leselkedő fertőző betegségekkel szemben. A sötét, esős, ködös időjáráshoz kötődő hangulatingadozásról nem is beszélve! Szerencsére a megfelelő táplálkozással testi és lelki jóllétünkért is sokat tehetünk!
Kerüljenek fókuszba a szezonális zöldségek és gyümölcsök!
Tudtad, hogy ősszel is rengeteg színpompás és igazi vitaminbomba zöldség és gyümölcs kapható a piacokon? Ilyenkor kapjon főszerepet a konyhánkban a C-vitaminban gazdag káposzta, kelbimbó, a magas vastartalmú édesburgonya, a remek omega-3 forrás sütőtök, az agy vérellátását támogató cékla, az antioxidánsokkal teli alma, a koleszterinszintünket kordában tartó és magnéziumban gazdag dió, mandula, a kiváló rostforrás körte és természetesen az általános immunerősítő fokhagyma!
Meleg, laktató reggelivel jobban indulnak a hűvös napok is!
Egy meleg reggeli segít energiadúsan indítani a napot és még egy ködös hétfőn is visszaadhatja az életkedvünket! Egy gyorsan összedobott szendvics, vagy az aluljáróban vásárolt pékáru helyett szánjunk egy kis időt egy laktató fogás összedobására.
[eadvert]
Napunk megmentőjét a biztonság kedvéért akár előző este is előkészíthetjük! Jöhetnek a rostban gazdag fűszeres, almás-körtés zabkásák, a fehérjefogyasztásunkat támogató omlettek, tükörtojások sok zöldséggel! Adjunk egy esélyt az ázsiai kultúrákban elterjedt forró leveseknek is: nem fogjuk megbánni!
Tárazzunk be egészséges rágcsálnivalókból!
Zordabb napokon nem ritka, hogy két étkezés között megállíthatatlanul ácsingózunk édesség és rágcsálnivaló után. Elégítsük ki okosan a sóvárgásunkat, tárazzunk be egészséges nassolnivalókból! Legyenek otthon (vagy a munkahelyünkön) kéznél olajos magvak, szezonális gyümölcsök, magas kakaótartalmú, jó minőségű csokoládé!
Használjunk gyógyító, melegítő őszi fűszereket!
Bár a szezonális és helyi étkezésnek nagy szerepe van egészségünk megőrzésében, a fűszerek tekintetében megengedhetünk magunknak egy kis “csalást”, és felmelegedhetünk a vércukorszintünket is kiegyensúlyozó fahéj, a gyulladáscsökkentő gyömbér és kurkuma, az antioxidánsokban gazdag szegfűszeg, szerecsendió és az emésztést elősegítő feketebors segítségével.
A vitaminraktárak feltöltését segítsük étrend-kiegészítőkkel!
Bármennyire is törekszünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra, szervezetünknek szüksége lehet egy kis professzionális támogatásra. Legalább az őszi-téli hónapokban egészítsük ki az étkezésünket a legfontosabb vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítőkkel.
Alapvető fontosságú az energiaháztartás szabályozásában részt vevő C-vitamin, a kevesebb napfény idején az immunrendszerünket támogató, valamint az izmok, csontok egészségének megőrzéséért is felelős D-vitamin és a sejtek regenerációs folyamatait javító E-vitamin. A magnézium pedig szellemi frissességünk megőrzéséhez elengedhetetlen társ.
Ebéd menü rendelés: étkezzünk egészségesen főzés nélkül is!
A morcos őszi-téli hónapokban általában ránk esteledik, mire lecsukhatjuk a laptopunkat, vagy hazaérünk a munkahelyünkről. Kinek van kedve ilyenkor fakanalat ragadni? A főzés óriási macerának, a kaja kiszállítás viszont a mindennapokban elérhetetlen szolgáltatásnak tűnik.
Pedig az étel házhozszállítás sok nyűgöt levehet a vállunkról: a menütervezés feladatától a csúcsidőben boltban ácsorgástól a főzéssel töltött időn át. Mennyivel egyszerűbb lenne az életünk, ha az étel szállítás jóvoltából csak elfogyasztanunk kellene a meleg, laktató, őszi fogásokat!
Étel kiszállítás Budapest és minden nagyobb település környékén elérhető, a változatos kínálatnak köszönhetően pedig az egész család részére biztosíthatjuk az egészséges táplálkozást!
(x)