A szárított szőlőbogyó már az ókorban is kedvelt és igen értékes csemegének számított. Görögországban a sportviadalok győzteseinek a babérkoszorún kívül egy kosár mazsolát is adtak, s később a rómaiak is mazsolával jutalmazták a bajnokokat és a költőket.

Így tárolja az 5000 éves csemegét, a mazsolát!

A mazsolaszőlőt már négy-ötezer évvel ezelőtt termesztették a mediterrán országokban, de az ókori Egyiptomban és Perzsiában is értettek a szőlő aszalásához. A görögök és a rómaiak pedig a templomaikat is gyakran díszítették az értékes csemegével. Már a Biblia is említést tesz róla: eszerint Dávid király száz mazsolás kalácsot kapott ajándékba hódolóitól csodálatos énekéért.

Azt nem lehet pontosan megmondani, hogy Magyarországon mikor kezdték használni a konyhákban a mazsolát, de valószínűleg nagyon régen: Bornemisza Anna erdélyi fejedelemasszony 1680-ban megjelent szakácskönyvének receptjeiben már gyakori hozzávaló a „malozsa” – ahogy akkoriban a mazsolát nevezték.

JÓ TUDNI

A bontatlan csomagolású mazsolát száraz, hűvös helyen akár egy évig is eltarthatjuk. De ha már felbontottuk, tegyük hűtőszekrénybe vagy jól zárható üvegedénybe, ugyanis a levegőn könnyen kiszáradhat, sőt meg is kukacosodhat. Mielőtt a mazsolát a süteménybe tesszük, forgassuk meg lisztben, így nem süllyed le a tészta aljára. Sokkal finomabb lesz, ha felhasználás előtt néhány órára rumba vagy borba áztatjuk, és úgy tesszük az édességhez.

[eadvert]

A mazsola az édes szőlők aszalt változata. De nem minden szőlőfajta alkalmas aszalványnak. A mag nélküli, magas cukortartalmú, apró szemű malagaszőlőkből állítható elő a legjobb minőségű mazsola. Az édes csemegét többféleképpen is készíthetik: azokban az országokban, ahol gazdagon árad a napfény, a leszedett szőlőbogyókat csak kiterítik a napra, és ott maguktól összeaszalódnak. Egy másik eljárás során a szőlőszemeket enyhén lúgos vízben való áztatás után kénnel füstölik, majd szárítják. A mazsola népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a süteményektől a húsételekig, a salátáktól a péksüteményekig mindenféle ételhez használjuk.

mazsola termesztés

A mazsola termesztése
Fotó: Vidék íze

Szépít és gyógyít

A mazsola rendszeres fogyasztása – káliumtartalmának köszönhetően – megakadályozza a kisebb ráncok, szarkalábak kialakulását. Gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatása van, kiváló védelmet nyújt az érrendszernek. Sok bór található benne, ami a csontrendszerre fejti ki pozitív hatását. A diétázók számára fontos vasforrás, nem tartalmaz zsiradékot, viszont rostban gazdag növény. Magas cukortartalma miatt cukorbetegek csak óvatosan fogyasszák!

Mazsolás banánkenyér

Mazsolás zsemle

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.