Már a 9. században feljegyeztek egy olyan ostyát, ami a gofri egyik alapja. A két vaslap között sütött tészta tojásból, borból és lisztből készült. A 17. századra már sok-sok fűszer került bele a tésztába. Így gyakran használtak gyömbért, vagy fahéjat a gofriba. Az 1700-as években tojással gazdagították a tésztát, majd citromhéjjal, vagy olyan téli fűszerekkel hintették meg, mint a szerecsendió, vagy a szegfűszeg. A híres belga (brüsszeli) gofri élesztővel készül, kívül ropogós, belül pedig puha, levegős, a másik változat ( liege-i) egy kelt tésztás verzió. Az Egyesült Államokban, ahogyan a palacsintára, úgy a gofrira is juharszirup kerül.
A tökéletes gofri titka, hogy csak frissen készült krémes tésztával dolgozzunk, és fontos, hogy megfelelő mennyiségű tésztát öntsünk a sütőbe.
[eadvert]
Belga (élesztős) gofri alaprecept:
- 2,5 dl tej
- 1,5 dkg friss élesztő
- 20 dkg liszt
- 2 db tojás
- 10 dkg vaj
- 2,5 evőkanál cukor
- 1 kávéskanál fahéj
- só
Az élesztőt belemorzsoljuk a tejbe, majd hozzáadjuk a cukrot és felfuttatjuk. A lisztet beleszitáljuk egy tálba, majd hozzáadjuk a vajat, amit előtte szoba hőmérsékleten tartottunk, a tojást, a fahéjat, és ahogy minden süteményben, úgy ebbe is rakunk egy csipet sót. Ezután kerül bele a felfuttatott élesztő. A tésztát simára keverjük, letakarva legalább 30 percig kelesztjük. Az nem baj, ha a tésztánk kissé ragacsos, a lényeg, hogy formázni tudjunk belőle apró golyókat, amiket a gofrisütőben ropogósra sütünk.
Gofri alaprecept:
- 1 db citrom (reszelt héja)
- 3 db tojás
- 15 dkg margarin
- 5 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 30 dkg liszt
- 2 dl tej
- 1 csipet só
- 1/2 mk sütőpor
A citrom héját lereszeljük. A tojásokat kettéválasztjuk, majd a sárgáját a margarinnal, a cukorral, a vaníliás cukorral és a citromhéjjal habosra keverjük. A lisztet átszitálva belekeverjük, majd beleöntjük a tejet is. Alaposan elkeverjük a masszát. A tojásfehérjét egy csipet sóval és a sütőporral kemény habbá verjük. Majd a masszába forgatjuk, és elkeverjük. Forró gofrisütőben kisütjük.