A palacsinta után talán a gofri az egyik legkedveltebb, gyorsan elkészíthető édesség. Nézzük, hogyan készíthetjük el otthon ropogósra és puhára!

Ilyen a jó gofri!

Már a 9. században feljegyeztek egy olyan ostyát, ami a gofri egyik alapja. A két vaslap között sütött tészta tojásból, borból és lisztből készült. A 17. századra már sok-sok fűszer került bele a tésztába. Így gyakran használtak gyömbért, vagy fahéjat a gofriba. Az 1700-as években tojással gazdagították a tésztát, majd citromhéjjal, vagy olyan téli fűszerekkel hintették meg, mint a szerecsendió, vagy a szegfűszeg. A híres belga (brüsszeli) gofri élesztővel készül, kívül ropogós, belül pedig puha, levegős, a másik változat ( liege-i) egy kelt tésztás verzió. Az Egyesült Államokban, ahogyan a palacsintára, úgy a gofrira is juharszirup kerül.

A tökéletes gofri titka, hogy csak frissen készült krémes tésztával dolgozzunk, és fontos, hogy megfelelő mennyiségű tésztát öntsünk a sütőbe.

[eadvert]

Belga (élesztős) gofri alaprecept:

  • 2,5 dl tej
  • 1,5 dkg friss élesztő
  • 20 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • 10 dkg vaj
  • 2,5 evőkanál cukor
  • 1 kávéskanál fahéj

Az élesztőt belemorzsoljuk a tejbe, majd hozzáadjuk a cukrot és felfuttatjuk. A lisztet beleszitáljuk egy tálba, majd hozzáadjuk a vajat, amit előtte szoba hőmérsékleten tartottunk, a tojást, a fahéjat, és ahogy minden süteményben, úgy ebbe is rakunk egy csipet sót. Ezután kerül bele a felfuttatott élesztő. A tésztát simára keverjük, letakarva legalább 30 percig kelesztjük. Az nem baj, ha a tésztánk kissé ragacsos, a lényeg, hogy formázni tudjunk belőle apró golyókat, amiket a gofrisütőben ropogósra sütünk.

gofri

Fotó: shutterstock

Gofri alaprecept:

  • 1 db citrom (reszelt héja)
  • 3 db tojás
  • 15 dkg margarin
  • 5 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 30 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 1 csipet só
  • 1/2 mk sütőpor

A citrom héját lereszeljük. A tojásokat kettéválasztjuk, majd a sárgáját a margarinnal, a cukorral, a vaníliás cukorral és a citromhéjjal habosra keverjük. A lisztet átszitálva belekeverjük, majd beleöntjük a tejet is. Alaposan elkeverjük a masszát. A tojásfehérjét egy csipet sóval és a sütőporral kemény habbá verjük. Majd a masszába forgatjuk, és elkeverjük. Forró gofrisütőben kisütjük.

Habos gofritorta szilvamártással

Banános gofri csokiöntettel és grillázzsal

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.