Sörbet: a legfontosabb jellemzője, hogy nem tartalmaz tejterméket vagy tojást, tehát vizes fagylaltról van szó. A legtöbb esetben gyümölcsből és cukorszirupból készül, de csinálhatjuk másból is: kakaóból, kávéból, teából, borból stb. Az összekevert, ízesített masszát kifagyasztjuk, közben sokszor megkeverjük.
Granita: a neve (amely a latin granum – mag, szem – szóból származik) már el is árulja a különlegességét. Ez a hideg desszert alapesetben egy erősen szemcsésre fagyasztott sörbet. Az alapmasszába tehetünk akár joghurtot is (mint a receptünkben), csak arra kell figyelni, hogy túl zsíros ne legyen, mert úgy túl krémes lesz a fagyink (és itt nem az a cél).
[eadvert]
Fagylalt: a magyar nyelv összefoglaló szóként is ezt használja, és így hívjuk a hagyományos, főzött, tejszínes vagy tejes nyalánkságokat is, amelyeket aztán fagylaltgépben fagyasztanak ki. A gép egyszerre kever és hűt, így lesz krémes a végeredmény.
Parfé: a fő alapanyag a zsíros tejszín, ezt ízesítik a kiválasztott gyümölcsökkel, ízesítőkkel. Fagyasztás közben már nem kevergetik. Szeletelve tálaljuk.