A kanadai sonkatök gyorsan a háziasszonyok kedvence lett, mivel a 2-4 kilós, hosszúkás tökkel mi, nők is elbírunk: haza tudjuk vinni, fel tudjuk darabolni – és, lássuk be, ez a mennyiség inkább illik a mai kisebb családokhoz, mint az 5-10 kilóra is megnövő, szürke nagydobosi tökök. Így a régi magyar fajta inkább ünnepi csemege lett, a hétköznapokon általában a hosszúkás rokont választjuk. Sokoldalúan használhatjuk fel: levesnek, süteményekbe, sütve, főve.
Rendkívül sok hasznos anyagot tartalmaz: kiemelkedően sok C-vitamint és a karotint, de magas a többféle B-vitamin-, E-vitamin- és folsavtartalma is. Bőven találunk benne ásványi anyagokat, káliumot, vasat, mangánt; sportolóknak is erősen ajánlott a fogyasztása. A sokféle gyógyhatása közül csak párat sorolunk fel: vérnyomáscsökkentő, gyulladásgátló, vértisztító. Fogyókúrázóknak is melegen ajánlott, kalória- és szénhidráttartalma alacsony (50 kcal, illetve 8-10 g 100 grammonként).
Termeszteni is könnyebb. A sonkatök héja bézs vagy narancssárga, a húsa kemény, az íze édes, kissé földimogyorót idéző. Könnyű feldolgozni, mert vastag a húsa, de dísznek kivájni éppen ezért nem lehet.
A legismertebb sütőtökfajták:
– Ma már több zöldségesnél is kapható hokkaido tök. Élénk narancssárga, ittott zöld foltos, kerek tök, kicsúcsosodó véggel. Ez is nagyon finom. Krémesre sül, tehát kiváló krémleves készíthető belőle.
– A nagydobosi sütőtök óriási, kicsit lapított, kívül halványszürke, belül narancssárga gömb, 6-10 kg egy-egy példány. Kemény héjú és húsú, nem könynyű a feldolgozása, pedig állítólag ebből készül a legfinomabb, legédesebb sült tök. Sok helyen árulják darabolva, érdemes kipróbálni.
– A Halloween-tök (jack-o’lantern) közepes méretű, kívül-belül narancssárga termés, a lámpások fő alapanyaga. Azonban a kivájt tökbelsőt is remekül lehet hasznosítani levesekhez, pürékhez, desszertekhez.
Kedvenc receptjeink sütőtökkel:
[eadvert]