Az év végi ünnepek előtt különleges sütemények receptjeit vadásszuk, el akarjuk kápráztatni a vendégeinket. Most nem az a legfontosabb, hogy gyors és olcsó legyen, ilyenkor jöhetnek a drága alapanyagok, és a kifejezetten időigényes édességek is. A híres opera-szelet pont ilyen alkalmi desszert lehet.

Kávé, csokoládé, mandula – együtt a legjobb

Mint a legtöbb híres ételkreáció estén, ennél a süteménynél is több apát emlegetnek. Egyes források szerint a híres francia cukrász, Gaston Lenôtre (1920–2009) készítette először. Máshol azt olvashatjuk, hogy a Dalloyau-ház egyik cukrásza, Cyriaque Cavillon találta ki, 1955-ben. Bárkinek is köszönhető, zseniális volt az ötlet. A kávé és a csokoládé régi kedvelt ízpárosítás. A klasszikus változatnál kávésziruppal gazdagon megöntözött vékony mandulás piskótalapokat töltenek meg vajas kávékrémmel és tejszínes csokoládékrémmel. A tetejét fényes, magas kakaótartalmú étcsokoládéval vonják be. A szeleteket gyakran díszítik pici ehető táblácskával, kis aranyporral vagy -dísszel, esetleg kávészemmel. Igen elegáns megjelenésű és rendkívül finom desszert. A hagyományos mellett más ízekben is szokták készíteni, nagyon finomak a gyümölcsös változatok is.

[eadvert]

Nem olcsó sütemény, de nagyon finom és nagyon mutatós. Ha ajándékba is akarunk vinni belőle, érdemes rögtön dupla adaggal kezdezni. Az elkészítésében nincs semmi nehézség, inkább csak sok idő, míg elkészül a többféle elem (mandulás piskóta, kávészirup, kávé- és csokikrém, bevonat), szóval nem is nagy gyakorlat, hanem inkább türelem kell hozzá.

Ha a piskótánál a lisztet bármilyen gluténmentes lisztre (akár rizslisztre) cseréljük, akkor rögtön gluténmentes is.

Opera szelet

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.