Az árpa a búza és a rozs mellett a legismertebb ősi gabona. A Távol-Keleten már időszámításunk előtt tízezer évvel termesztették.

Keddre árpát – Hosszúkás gyöngyszemek

A hántolt árpa az árpagyöngy (gersli), amely mostanában ismét divatba jött, olcsó és egészséges alapanyag, jól használható minden olyan ételhez, amelyhez rizst vagy tarhonyát adnánk: töltött káposztához, sólethez, paprikás krumplihoz, édes és sós felfújtakhoz stb. Általában árpából készítik a malátát is. Egy bizonyos szintig csíráztatják, majd kiszárítják a szemeket. Sok mindenhez használják, például a sör és a whisky legfontosabb alapanyaga, és a kávéhelyettesítők is általában malátát tartalmaznak (a cikória mellett). Vigyázat, ez is tartalmaz glutént, arra érzékenyek az árpát és az árpa alapú készítményeket nem fogyaszthatják!

Burgonyás árpakása karfiollal rakott busafilével

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink