A ősz és a közelgő ünnepek egyik kedvenc étele a kacsapecsenye, egészen pontoson a sült kacsacomb, aminek piros-ropogós a bőre, de a húsa olyan omlós, hogy szétolvad a szánkban. Hogy ezt a tökéletes állagot elérjük, nem árt tisztában lennünk a kacsahús sütésének minden csínjával-bínjával, apró kis trükkjével. Soroljuk máris, melyek ezek!

Kívül ropogós, belül omlós: így tökéletes a sült kacsacomb

VÁSÁRLÁS

Az első és legfontosabb, hogy minőségi árut vegyünk! Ha tehetjük, faluról, ha nem, akkor a piacon a szárnyasokra specializálódott hentestől szerezzük be. Ha a hentes nem régi jó cimboránk, akkor nézzük meg alaposan a portékáját: ideális esetben szép sárga a bőre, innen tudható ugyanis, hogy kukoricán nevelkedett. Ha meg is tapogathatjuk, az a legjobb, mert a gyenge minőségű kacsa bőre nagyon vékony, alig, hogy hozzáérünk, szinte elszakad.

ELŐKÉSZÍTÉS

A kacsacombot a sütés előtti napon tisztítsuk meg, a rajta maradt tollszálakat, a tokokat egy csipesz segítségével távolítsuk el. Akár egy erre a célre rendszeresített szemöldökcsipeszt is használhatunk, de létezik ún. húscsipesz, amelyek egyszerre több szálat is ki tudnak szedni a szárnyas bőréből. Ha ezzel megvagyunk, a felesleges kacsabőr vágjuk le, hájastul és tegyük félre – ebből készíthető ugyanis a kacsatepertő. A bőrt vagdossuk be a húsig, hosszában és keresztben – azaz kockásra.

FŰSZEREZÉS

Soha ne hagyjuk ki első lépésben a combok fűszerezését: nagy szemű só és frissen tört bors kell, semmi más. E kettőt keverjük össze, és dörzsöljük be vele alaposan a kacsacombot körbe mindehol, alaposan. Ezt akár már előző este is megtehetjük, és így hagyjuk állni a combokat a hűtőben a sütésig.

SÜTÉS

A leggyakoribb hiba, amit a kacsacomb sütése közben a legtöbben elkövetnek, hogy magas hőfokon, a szükségesnél rövidebb ideig sütik a húst. Ilyenkor az nem omlós lesz belül, hanem kemény, rágós. Háromféle képpen járhatunk el.

1. Magas hőfok felől az alacsonyabb felé

A sütőedénybe belehelyezzük a húst úgy, hogy a combok ne érjenek egymáshoz, majd teszünk még bele fokhagymát és nagyobb cikkekre vágott vöröshagymát is. Ilyenkor vannak, akik még babérlevelet, mások pedig kakukkfüvet vagy rozmaringot is raknak a húshoz. Ha 3-4 főre késztjük, akkor 4 kacsacombbal dolgozunk, ezek alá legalább 3 deci vizet öntsünk. Először nagyon magas (220-240) hőfokon süssük 15 percig, majd vegyük le a hőfokot 150 fokra és legalább 1,5-2 órát süssük. A comb akkor jó, ha belül omlós, puha a húsa, de kívül már ropogós, kisült belőle a zsír.

Régi eljárás ez, aminek nagyon urizáló és trendi hangzása sokakat elrettenthet, pdig ez az, amitől igazán omlós, vajpuha és szaftos lesz (nem csak ) a kacsahús. A konfit lényege, hogy bő zsírban, alacsony hőmérsékleten hosszan, nagyon hosszan süssük a kacsát. A konfitáláskor felhasznált zsír lényegében megvédi a kacsát a kiszáradástól, viszont ha az idővel spórolnak, akkor ismét kemény lesz a végeredményt.

Mielőtt a tepsibe tennénk, egy hvasserpenyőben, magas hőfokon, a combokat, a bőrrel kezdődően körbepirítjuk. Ezután mehetnek a tepsibe, majd ráöntjük a korábban már felolvasztott zsírt. Olyan tepsit válasszunk, ami elég nagy ahhoz, hogy a húsok ne érjenek egymáshoz, a zsír pedig teljesen ellepje őket! A kacsacombokat 100-120 fokon süssük, legalább 4 órán át. Ha csökkentjük a hőfokot, akkor növelnünk kell a sütési időt. Ha elkészült, akkor kivesszük a zsírból. Tepsiben is rápiríthatunk a bőrére, de akár egy másik edényben a sütőben, is megpiríthatjuk a tetejét.

Ha idősebb a kacsa, előfordul, hogy a sütési idő tovább nő. Tehát mindenképpen teszteljük, mielőtt kivennéd sütőből. Szúrj a comb legvastagabb részébe egy hústűt vagy villát. Ha az könnyen áthatol rajta, elkészült.

Főzés és mobiltelefon: hogyan kerüljük el a konyhai baleseteket?

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.