Ha találunk egy új, ínycsiklandó receptet az interneten, a legegyszerűbb, ha a telefonunkat szakácskönyvként használva készítjük el. Ez azonban számos veszélyt tartogat egy olyan érzékeny szerkezet számára, mint az okostelefon.

Főzés és mobiltelefon: hogyan kerüljük el a konyhai baleseteket?

A telefonnal kommunikálunk, fotózunk, vásárolunk, bankolunk, sportolunk, zenét hallgatunk, filmet nézünk – és még hosszan folytathatnánk a felsorolást. Nyilvánvaló, hogy ebből a sorból a főzés sem maradhat ki. Csakhogy a recepteskönyvként funkcionáló mobilt a konyhapulton számtalan veszély fenyegeti.

Cikkünkben két olyan megoldást mutatunk, ami hatékony védelmet jelenthet az érzékeny csúcstechnikát képviselő készülékek számára. Az egyiket a vízálló tokok, a másikat pedig a jó minőségű, praktikus telefontartók jelenthetik.

Vízálló tok: a folyadékok és a pára ellen

A főzés során számos folyadékot használunk fel. A telefonra cseppenő ecet, tej vagy víz még nem a világvége. Azonban előfordulhat, hogy feldől egy pohár vagy egy kancsó, és történetesen éppen mellette lévő telefonra folyik, ami benne volt. A kifröccsenő, forró leves vagy olaj pedig kisebb mennyiségben is jelentős problémák forrása lehet, ha a telefon képernyőjét vagy valamelyik bemenetét éri.

 

Nem is szólva a főzés közben keletkező gőzről. Ez, főleg télen, nagy mennyiségben halmozódik fel a konyhában. Ha pedig egyszerre több fogás – leves, főzelék stb. – is rotyog a lábasokban, még egy erős páraelszívó sem tudja eloszlatni a létrejövő párafelhőt.

A mobiltelefonok számos olyan alkatrészt tartalmaznak, amelyek érzékenyek a nedvességre. Márpedig a gőz bejut a készülékek belsejébe, ahol a pára lecsapódik. Egy főzés akár órákig is tarthat, és ha ez rendszeresen ismétlődik, az biztosan problémát okoz a különféle áramkörök, chipek stb. működésében. A telefon élettartama csökken, de idővel a beázáshoz hasonló meghibásodás is keletkezhet a működésében.

Ez azonban megelőzhető egy jó minőségű vízálló tok segítségével. A jó minőség nem csak egy szófordulat, ugyanis ahhoz, hogy a tok valóban védje a telefont, a minőségi alapanyagok és a korszerű gyártástechnológia elengedhetetlen. Egy olcsó, noname vízálló tok esetében kétséges, mennyire garantál biztos védelmet a telefon számára.

A vízálló tok ráadásul abból a szempontból is praktikus, hogy a telefont ugyanúgy tudjuk használni, anélkül, hogy ki kellene venni a tokból.

A legjobb megoldás: egy praktikus telefontartó

A konyhai balesetek zöme azon a felületen történik, ahol főzés előkészítő és háttérmunkálatai zajlanak. Természetes, hogy a receptkönyvként funkcionáló telefon is általában itt – leggyakrabban a konyhapulton vagy a konyhaasztalon – hever. A konyhapult pedig általában a tűzhellyel is egy magasságban van, ami – illetve a rajta fövő-sülő ételek – további veszélyforrást jelentenek a telefon számára.

Amennyiben tehát a telefont elemeljük a konyhapult vagy -asztal szintjétől, a veszélyek nagy részét máris kiküszöböltük. Erre praktikus megoldást jelentenek a különféle – általában autós telefontartóként forgalmazott – kiegészítők. Persze nem mindegyik, hiszen a kocsi szellőzőjére csatolható telefontartókat például nehéz a konyhában felfüggeszteni. Azok viszont, amelyek tapadókoronggal rögzíthetőek, könnyedén ráerősíthetők a fali csempére. Tapéta vagy csupasz fal esetén pedig egy plexilap felcsavarozásával alakíthatunk ki olyan felületet, amelyhez tökéletesen tapadnak ezek a telefontartók.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.