Ha mértékkel fogyasztjuk, a sör is szinte orvosság. Az alkohol persze nem vitamin vagy orvosság de a sörnek sok jó hatása is van. Sütés-főzésnél is szeretjük használni, pikáns ízt kölcsönöz a vele készült fogásoknak.

Korsóval mért orvosság

Berecz András sok jót ír a sörről:

„Már régóta nem csak »boros nép« vagyunk, sőt a hiedelemmel ellentétben »eredetileg« sem, mégis a seritalt nálunk némaság övezi. A magyar hagyomány a sör közelében feltűnően elhallgat. A sörről alig dalol, nem mesél, köszöntő szavakat mellé nem használ, nem ünnepli. Torkunk hűséges hozzá, szívünk jó ideje elfordult tőle, pocakunk várja, a nyelvünk félreáll előle. Pedig egészen biztos, hogy amit ittunk, arról daloltunk és meséltünk is valamikor. Táltosaink is ihatták, a szellemeknek is kínáltuk.”

(Berecz András: Rokonok söre)

Öt érv a nem mértéktelen sörfogyasztás mellett:

– Nagyon gazdag B-vitaminokban. Ezek a vitaminok többek között jótékonyan hatnak az idegrendszerre, a koncentrációs képességekre, támogatják a vörösvértestek képzését, valamint szabályozzák a vérkeringést.

– Rendkívül sok ásványi anyagot tartalmaz: a benne lévő vas és réz a vérképzést segíti elő, a foszfor az anyagcserét gyorsítja, a magnézium az izmoknak nyújt támogatást. Bőven találunk a sörben cinket, fluort és mangánt is, mindegyik segíti a szervezetünk jobb működését.

– Remek altatószer: álmatlanság ellen a legjobb egy pohár sör, legalábbis bizonyos életkoron felül. Kellemesen ellazít, elálmosít.

– Növeli a jó koleszterin szintjét a szervezetben, így óv az érelmeszesedés és a szívrohamok ellen.

– Nem véletlen, hogy a hosszútávfutók, biciklisták szívesen sörözgetnek a sportolás után: a sör jól pótolja a sokáig tartó sporttevékenység során elvesztett folyadékot, ásványi anyagokat és energiát. Egy-két pohárnyi ebből a nemes nedűből növeli a tüdő oxigénfelvevő képességét is.

Sörös-fokhagymás csülök tárcsán sütve

Barna sörös sajtkrémleves fűszeres krutonnal

Sörben pácolt tarja, serpenyős burgonyával

Tojásos lencsesaláta sörös-sajtos pirított kiflifalatokkal

Sörös csülök

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink