Az erdőjárók jutalma ilyenkor a sok finom, különleges ízű erdei gomba. Én is nagy csodálójuk vagyok, és nem csak enni, gyűjteni is szeretem. A zsákmányt pedig mindig, mindig megmutatom gombavizsálónak!

Kovászpalacsinta sült vargányával, azaz mi fő a főszerkesztő fazekában?

A sok száraz hét után mostanában gyakorlatilag folyamatosan esik, közben általában jó meleg is van, egyszóval gombának való időnk lett így június végére. Nagyon szeretek gombát szedni, nyilván a gyűjtögető génjeim ilyenkor átveszik a hatalmat. A legnagyobb zsákmánynak mindig a vargányát és a rókagombát tekintjük. Vasárnap végre volt időnk elmenni. Rendes gombász hajnalban indul, nekünk ez ritkán jön össze, de van pár tuti helyünk a Börzsönyben, ahol még az ilyen délben indulók is találhatnak gombát. Vargányás kovászpalacsintát terveztem késői reggeliként, de sokáig úgy látszott, hogy ez ma nem jön össze. Volt egy kis laska, pár roppanós galambgomba, pontosan egy darab rókagomba, aztán találtunk egy elég friss gévagombát is, már úgy tűnt, hogy ennyivel kell beérnünk. Aztán elkezdtünk ereszkedni egy elég meredek füves hegyoldalban, és rögtön belebotlottunk pár gyönyörű kis vargányába.

Ebben a korban a legfinomabbak, általában még nem kukacosak, roppanós a húsuk, semmi szivacsosság. Aztán csak győztük szedni, gyorsan összejött egy kétszemélyes reggelihez való adag. Volt még pár gesztenye tinóru is, ezek is mentek a kosárba. Régen szedtünk ilyen remek válogatást.

Külön készítettem el a vargányát és a többi gombát. Mind a kettő kapott egy hagymás, szalonnás alapot, arra jött a megtisztított, felszeletelt gomba, és viszonylag erős tűzön sütöttem. Fűszerként csak egy kis friss oregánót és fekete borsot kaptak, és csak akkor sóztam, amikor készen volt.
A maradék kovászomból sütöttem pontosan öt palacsintát (pontos receptet ehhez majd az augusztusi Vidék ízében találtok, a sok kenyérrecept mellett), egyet kapott a foxi, a maradékot testvériesen megfeleztük életem párjával. Rákanalaztuk a sült vargányát, és fermentált uborkával ettük. Egyszerűen mennyei volt.
A második adag vegyes sült gombából vacsora lett, ehhez sütöttem pár újkrumplit, és jutott még mellé abból a bizonyos fermentált uborkából. Felőlem egész héten jöhetne ez a menü.

Minden gombaszedős írásnál szeretném felhívni a figyelmet a gombavizsgálatra. Nekem szerencsém van, mert életem párja nem csak ért a gombákhoz, de még papírja is van róla, hogy vizsgálhat. Tudom, hogy nem könnyű egy külön kört beiktatni a gombavizsgálóhoz, de semmilyen jó étel nem ér egy életet, ne hagyják ki! Az interneten mindig megtalálható az aktuális lista.

Maradékmentő mentes krémes – azaz, mi sült a főszerkesztő sütőjében?

Az én borsólevesem – azaz, mi fő a főszerkesztő fazekában?

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.