Nem a kedvenc, paprikás-krumplis tésztánkról lesz szó, hanem azokról az édes és sós tésztákról, amelyekbe főtt krumpli is kerül. Szeretjük ezeket a vastag tésztás ételeket, töltve, pirítva, édesen, sósan, mindenhogyan. Ennek az elkészítésének is megvannak az apró kis trükkjei.

Krumplis tészta – de nem úgy

Pár alapvető dolgot muszáj betartani, hogy elkerüljük a kudarcokat.

  • Először is meg kell főzni a krumplit. Főzhetjük héjában. Alaposan lemossuk a gumókat (a dörzsiszivacs a legalkalmasabb eszköz erre), utána bő, sós vízben felrakjuk főni, és jó puhára főzzük. Ebben az esetben az sem baj, ha szétfő. Ha látjuk, hogy itt-ott repedezik a héjuk, akkor valószínűleg már belül is elég puhák. A másik lehetőség, hogy ha kevesebb az időnk, akkor meghámozzuk a krumplit, feldaraboljuk, és sós vízben nagyon puhára főzzük.
  • Bármelyik megoldást is választjuk, lényeges, hogy még tűzforrón törjük át, mert csak így lesz szép selymes, ha hidegen akarnánk összetörni, akkor darabos maradna. A legtökéletesebb eszköz erre a hagyományos fém krumplinyomó, de ha nincs a háztartásban, akkor a modernebb változatok is megteszik.
  • Ha áttörtük, akkor terítsük ki egy tálcára vagy egy gyúródeszkára, hogy kigőzölődjék, és teljesen kihűljön. Ha még meleg a krumpli, amikor hozzáadjuk a lisztet, akkor egy folyós borzalmat fogunk kapni tészta helyett.
  • A kihűlt burgonyát utána összegyúrjuk a recept által előírt hozzávalókkal. A liszt mennyiségét általában nem szokták pontosan megadni, mivel a különféle burgonyák más és más mennyiségű lisztet igényelnek. Arra kell törekedni, hogy minimalizáljuk a mennyiségét, akkor lesz finom puha, nem rágós a végeredmény. Tehetünk a tésztába tojást, zsírt, de ezek nélkül is működik.

A leggyakrabban gombóc és nyokki készül ebből a fajta tésztából, adunk hozzájuk receptet.

Krumplis alaptészta gombóchoz és nudlihoz
Hozzávalók:
80 dkg főtt, áttört krumpli
15 dkg liszt
1 evőkanál zsír
1 csipet só

Összegyúrjuk a hideg főtt, áttört krumplit egy evőkanál puha zsírral, egy csipet sóval és annyi liszttel, amennyit felvesz a tészta (kb. 15 dkg-ra lesz szükség). Szép, sima tésztát gyúrunk belőle. Felhasználás előtt hagyjuk pihenni a deszkán öt percet.

Házi krumplinudli (nyokki)
Hozzávalók:
75 dkg főtt, áttört krumpli
20 dkg liszt
1 tojás

Összegyúrjuk a krumplit az egész tojással, egy teáskanál sóval és annyi liszttel, hogy kezelhető legyen a tészta, ne legyen ragacsos. Hagyjuk öt percet pihenni, majd megformázzuk. A tésztát feldaraboljuk, vastagabb rudakká sodorjuk. A rudakat keresztben csíkokra metéljük. A csíkokból kis ovális kavicsformákat formázunk, majd egy villa segítségével bordákat nyomunk rá.

Angyalbögyörő konyakos aszalt szilvával

Krumplivize leves szilvás gombóccal

Baconos burgonyasodrott

Tavaszi krumplinudli

Juhtúrós-medvehagymás nudli

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.