Mindannyiunknak megvan a magunk kedvenc receptje, szezonban akár hetente többször is az asztalra kerülhet (mert nemcsak ebédre vagy vacsorára, de reggelire is nagyon jó). Nem csak nálunk népszerű, a világ legtöbb tájékán gyakran készítik ezt a paprika-paradicsom-hagyma alapú zöldségragut, persze mindenhol kicsit másként.

Lecsó máshol

Magyar Elek Az ínyesmester szakácskönyvében így főzi:

„Nyáron konyhánk elképzelhetetlen enélkül az egyszerű és olcsó, délszláv eredetű étel nélkül, amely voltaképpen a gyuvecs hús nélküli változata. Forró zsírban (vagy apróra vágott füstölt szalonna kiolvasztott zsírján) karikára vágott hagymát pirítunk. Beleteszünk 1 kg magjától és ereitől megtisztított, karikára vágott vagy széttördelt zöldpaprikát, és amikor ez már jól összeesett, néhány darab darabokra tördelt (esetleg meghámozott) paradicsomot. Megsózzuk, és addig pároljuk, míg a paradicsom jól szétfő.” Annyit tesz még hozzá, hogy nagyot lendít rajta egy kis debreceni kolbász, 10 dkg rizs vagy 5-6 felvert tojás. Ha pedig sovány sertéscombból készült pörkölttel összekeverjük, kész is van a lecsós tokány.

Olaszország: rizottó

A szaftos rizses egytálétel nálunk is nagy divat, hosszú ideje. Fontos, hogy jó rizottórizst használjunk hozzá, és ne sajnáljuk alóla az ízes folyadékokat (fehérbor és alaplé), itt pont nem az a lényeg, hogy peregjen, hanem legyen csak jó lucskos. Nagyon jól illik hozzá a kolbász, a paprika és a paradicsom.

Kolbászos lecsórizottó

Izrael: saksuka

Majdnem olyan, mint a mi lecsónk. Talán kicsit több benne a paradicsom, talán kicsit sűrűbb (ámbár a magyar lecsónak is sok rövid leves változata létezik). Fontos kellék a keleti ízeket megidéző római kömény.

Lecsó olajbogyóval, tükörtojással

Görögország: muszaka

Sokat nem változtattunk ezen a híres klasszikuson. Az autentikus rakottas bárányhússal készül, természetesen használhatunk helyette sertés- vagy szárnyashúst. Hogy egyszerűbb legyen, nem készítettünk külön besamelmártást, hanem a pirított darált húshoz főztünk egy mártást, ennyivel is gyorsabb lesz az összerakása. Ha van, feltétlenül ízesítsük friss zöld fűszerrel (kakukkfű, bazsalikom, menta stb.).

Paradicsomos muszaka

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.