Mindannyiunknak megvan a magunk kedvenc receptje, szezonban akár hetente többször is az asztalra kerülhet (mert nemcsak ebédre vagy vacsorára, de reggelire is nagyon jó). Nem csak nálunk népszerű, a világ legtöbb tájékán gyakran készítik ezt a paprika-paradicsom-hagyma alapú zöldségragut, persze mindenhol kicsit másként.

Lecsó máshol

Magyar Elek Az ínyesmester szakácskönyvében így főzi:

„Nyáron konyhánk elképzelhetetlen enélkül az egyszerű és olcsó, délszláv eredetű étel nélkül, amely voltaképpen a gyuvecs hús nélküli változata. Forró zsírban (vagy apróra vágott füstölt szalonna kiolvasztott zsírján) karikára vágott hagymát pirítunk. Beleteszünk 1 kg magjától és ereitől megtisztított, karikára vágott vagy széttördelt zöldpaprikát, és amikor ez már jól összeesett, néhány darab darabokra tördelt (esetleg meghámozott) paradicsomot. Megsózzuk, és addig pároljuk, míg a paradicsom jól szétfő.” Annyit tesz még hozzá, hogy nagyot lendít rajta egy kis debreceni kolbász, 10 dkg rizs vagy 5-6 felvert tojás. Ha pedig sovány sertéscombból készült pörkölttel összekeverjük, kész is van a lecsós tokány.

[eadvert]

Olaszország: rizottó

A szaftos rizses egytálétel nálunk is nagy divat, hosszú ideje. Fontos, hogy jó rizottórizst használjunk hozzá, és ne sajnáljuk alóla az ízes folyadékokat (fehérbor és alaplé), itt pont nem az a lényeg, hogy peregjen, hanem legyen csak jó lucskos. Nagyon jól illik hozzá a kolbász, a paprika és a paradicsom.

Kolbászos lecsórizottó

Izrael: saksuka

Majdnem olyan, mint a mi lecsónk. Talán kicsit több benne a paradicsom, talán kicsit sűrűbb (ámbár a magyar lecsónak is sok rövid leves változata létezik). Fontos kellék a keleti ízeket megidéző római kömény.

Lecsó olajbogyóval, tükörtojással

Görögország: muszaka

Sokat nem változtattunk ezen a híres klasszikuson. Az autentikus rakottas bárányhússal készül, természetesen használhatunk helyette sertés- vagy szárnyashúst. Hogy egyszerűbb legyen, nem készítettünk külön besamelmártást, hanem a pirított darált húshoz főztünk egy mártást, ennyivel is gyorsabb lesz az összerakása. Ha van, feltétlenül ízesítsük friss zöld fűszerrel (kakukkfű, bazsalikom, menta stb.).

Paradicsomos muszaka

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.