Hatalmas bőrfotel, szivarfüst, esetleg egy kandalló. Sokunknak ez jut eszébe a brandy-ről, melyről még ma is azt gondoljuk, hogy többnyire az idősebb urak itala. Igaz volna? Vagy ma már újra divatos a brandy?

Magyar brandy akkor és most 

A világ legősibb párlatát alkimisták fedezték fel a Közel-Keleten az örök élet elixíre után kutatva. A bort először melegítették, majd a párolgás közben keletkezett gőzt felfogták – így született az első desztillált borpárlat. Hazánkban pedig már Károly Róbert korában alkalmazták a technológiát. Hihetetlen ugye, hogy már a XIV. században is kortyolgatták az italt. A brandy kedvelt ital volt, elsősorban a polgári arisztokrata körökben. Egyetlen szalonból sem hiányozhatott, és békebeli kávéházaink italkínálatában is szerepelt. A XX. századi magyar irodalom olyan meghatározó szereplőinek adott ihletet mint pl. Ady Endre, Kosztolányi Dezső vagy éppen Móricz Zsigmond.

A magyar brandy később a Lánchíd történetével is összefonódott: 1949-ben a híd 100. születésnapján került először palackba a Lánchíd Brandy. Az ital most, 70 évvel később megújult külsővel és gazdag ízvilággal tért vissza a köztudatba, a Lánchíd 170. születésnapján. Az ital alapját egy 7 éves prémium francia borpárlat adja, melyet tölgy- és gesztenyefa hordókban érlelnek. A tradicionális receptet a mai kor ízlésének megfelelően megújították, csokoládés ízvilágát a háttérben vanília gazdagítja, teavirág és gesztenyeméz illatával pedig könnyed eleganciát sugall.

[eadvert]

2 kérdés a brandy-ről!

  • Mikor fogyasszuk? A legjobb, ha vacsora után iszogatjuk, mivel segíti az emésztést.
  • A brandy, az konyak? Nem! Minden konyak brandy, de nem minden brandy konyak.

Receptek brandy-vel!

Mascarponerolád

Ökörfarok részeges mártással

Illatos kacsamell

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.