Ha november, akkor Márton nap és a vele járó lakoma. Ám már ez az a hónap, amelyben a karácsonyi menü elkészítése is egyre többször az eszünkbe jut. A Vidék íze legfrissebb számában a pénztárcabarát libás fogások mellett az ünnepre is hangolódunk csodás desszertekkel, aprósüteményekkel.

Márton-napi receptekkel megjelent a Vidék íze új száma!

A régi paraszti gazdálkodásban adta magát a Márton-napi lakoma, hiszen addigra híztak pont megfelelő méretűre a tömésre befogott kacsák és libák, az ünnepi pecsenyéhez pedig kiforrt már az újbor is. Egy szép nagyra etetett liba vagy kacsa sokszor eléri a tíz kilót is, jó nagy család kell az elfogyasztásához. Arról nem is beszélve, hogy főleg most nem minden család költségvetésébe fér bele egy ekkora pecsenyének való. Ezért az idei Márton-napi fogásokat úgy állítottuk össze, hogy szerényebb pénztárcával is megülhessük ezt a hagyományos lakomát. Nem egész libát sütöttük, hanem különféle alkatrészeiből sütöttünk és főztünk sokféle finomságot. Friss lapszámunkban talál ludaskása vagy egy libabecsinált receptet, amely biztosan belefér a szerényebb kosztpénzbe is.

Ínycsiklandó levesek: Novemberben hideg van, sokszor esős, ködös az idő. Ilyenkor különösen jól esik egy tányér melengető leves. Két libaleves mellett olyan finomságok receptjeit osztjuk meg novemberi számunkban, mint a citromos birsalmakrémleves, a sütőtökös minestroneleves, és az édesburgonya-leves pirított kellel.

Desszertek, aprósütemények: Már a decemberi ünnepekre ajánlunk pár csodás aprósüteményt, próbálják ki őket egy esős vasárnap, hogy ízlik a családnak. Ha bejön, akkor el lehet kezdeni az alapanyagok beszerzését, hogy az ünnepre teljesen felkészültek legyünk. Erre a hónapra pedig sütőtökös és diós házi süteményeket kínálunk. Ha pedig villámgyors és nagyon olcsó házi desszertekre vágynak, azokból is összeraktunk egy csokorral. Semmi extra alapanyag nem kell hozzájuk, legfeljebb egy kis tejszínhab és vaníliaszósz a tálaláshoz.

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.