A medvehagyma – a hóvirág mellett – a kora tavaszi erdő egyik jellegzetes növénye. A jótékony hatású növény gyűjtési szezonja március végére, április elejére esik. Cikkünkben a medvehagymával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, elsősorban a gyűjtésére vonatkozó szabályokat foglaljuk össze.

Medvehagyma kisokos: Így gyűjtsd be a tavasz első szuperzöldjét

A piacokon, boltokban már kapható, az erdőkben szabadon szedhető a medvehagyma. Ez az ezerarcú csodanövény, amelynek az íze a fokhagyma és a snidling keveréke, rendkívül sokoldalúan felhasználható a konyhában: készíthetünk isteni leveseket, pogácsákat, krémeket és mártogatósokat, de remek alapanyagul szolgálnak főételekhez is.

[eadvert]

A medvehagyma friss, finom íze mellett sokféle jótékony étrendi hatással bír, fogyasztása kedvezően hat többek között a vérkeringésre és az emésztő szervrendszerre.

Így hat a testedre, ha egy ideig hanyagolod a húst

ÍGY SZEDD!

A szabadtéri gyűjtéshez fontos tudni, hogy a növényt saját fogyasztásra, naponta legfeljebb 2 kg mennyiségben szabad gyűjteni azokban az állami erdőkben, amelyek nem minősülnek természetvédelmi területnek. A témával kapcsolatban az érintett területet kezelő erdőgazdaság, illetve nemzeti park esetén az azt irányító igazgatóság nyújthat további hiteles információt. Az egyes erdőterületek besorolásáról az interaktív erdőtérképen is tájékozódhatnak az érdeklődők.

A medvehagyma kereskedelmi célú gyűjtéséhez minden esetben engedély szükséges. Az előzetes hozzájárulást magánterületre annak tulajdonosa, állami erdő esetén a területet kezelő erdészet állítja ki.

A kereskedelmi forgalomba hozott medvehagymára jelölési kötelezettség vonatkozik, azaz a címkén fel kell tüntetni a gyűjtő vagy forgalmazó nevét és címét, valamint a származási országot. Vásárlóként is könnyen ellenőrizhetjük, hogy a csomagoláson szerepelnek-e ezek az adatok, így elkerülhetjük, hogy illegális terméket vegyünk.

FONTOS! Akár saját részre, akár kereskedelmi célra gyűjtjük a medvehagymát, tanácsos azt a szezon elejére időzíteni, amikor még nem bújtak elő a gyöngyvirág hasonló küllemű, ám mérgező levelei. A két erdei növényt legegyszerűbben a levél dörzsölésével lehet megkülönböztetni, ugyanis csak a medvehagyma levelének van hagymaszaga.

Az alábbi videó jól szemlélteti a hasonlóságokat és különbségeket:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink