Ropogós malacbőr
[eadvert]
A malaccsipsz legalább olyan finom, mint a krumpliból készített rokona. Nagy előnye, hogy jó nagy adaggal lehet egyszerre készíteni, és sokáig el is áll. Ilyenkor általában a legtöbb helyen kapható sertésbőr.
Az alaposan megtisztított bőrről levágjuk a vastag zsírréteget. Kisebb darabokra vágjuk a vékony bőrt, és sós vízben körülbelül fél óra alatt puhára főzzük. Ha kihűlt, kis kockára vágjuk. Egy tepsibe sütőpapírt terítünk, beletesszük a kockákat úgy, hogy felfelé nézzen a bőr. Alaposan megsózzuk, és 180 fokos sütőben bő félóra alatt jó ropogósra sütjük. Papírtörlőre szedjük. Ha túl keménynek találjuk, hagyjuk a pulton állni egy tányérban, puhulni fog a levegő nedvességétől.
Mandulás karfiol
Vegán és gluténmentes, két hozzávalóból álló egészséges nassolnivaló.
A karfiolt nagyon kicsi rózsákra szedjük. A darált mandulát annyi vízzel keverjük össze, hogy sűrű palacsintatészta-állagot kapjunk. Beleforgatjuk a karfiolt. Egy papírral bélelt tepsit olívaolajjal kikenünk, rárakjuk a karfioldarabkákat, pici olajjal megspricceljük, és 180 fokos sütőben körülbelül fél óra alatt pirosra sütjük. Tálalás előtt sózzuk. Minél frissebb, annál jobb.
Csípős parmezánropogós
A mindenki által jól ismert sült sajtkorongokat feldobjuk egy kis csípős paprikával.
Egy sütőpapírra egyforma köröket rajzolunk, majd úgy tesszük a tepsibe, hogy a ceruzás jelölés lefelé nézzen. A körökre reszelt parmezánt teszünk, közepükbe egy-egy karika zöld erős paprikát nyomunk, végül rakunk rájuk egy-két levélke rozmaringot. 180 fokos sütőben pár perc alatt megsütjük. Éppen csak megolvasztjuk a sajtot, ha már barnul, akkor keserű lesz.