A birsalmát nyersen nemigen fogyasztjuk, és ráadásul már hideg tisztaszobánk sincs, ahol sokáig elállna (és közben illatosítana). Tehát általában érdemes rögtön befőzni. A legegyszerűbb és leggyorsabb elrakási módja, ha befőttet készítünk belőle. A vasárnapi pecsenyék ünnepi kísérője lehet.

Mi legyen az illatos birssel?

Ha egyszerűen és gyorsan akarjuk tartósítani a birsalmát, akkor az a legjobb, ha befőttnek tesszük el, így ugyan meg kell hámozni, és ki kell vágni a csutkát, de nem kell hosszasan főzni, órákig kevergetni, passzírozni, stb. Nagyon sokoldalú, nem csak édességekhez használhatjuk, sült húsok mellé is nagyon jól illik.

A birs meglehetősen fanyar gyümölcs, hozzáadott cukor vagy édesítőszer nélkül nemigen szeretjük. A gyümölcs ízétől, érettségétől és a saját ízérzékelésünktől függően változik az édesítés mértéke, van, akinek elég pár evőkanálnyi egy kiló birshez, másnak jóval több kell. Nem tudunk pontos számot mondani, kóstolni kell, és az alapján édesíteni, akár cukorral, akár mézzel, akár édesítőszerrel. Nem szabad eltúlozni, akkor jó, ha kicsi megmarad a birsalma fanyarságából.

Zilahy Ágnes A befőttekről című kis szakácskönyve 1899-ben jelent meg. A maga korában nagyon modernnek számított, és nagy siker volt ez a kis könyvecske. Ő a következő receptet ajánlja.

A birsalma-befőtt. Jól megérett birsalmákat meg kell a héjától tisztítani, azután több czikkre felvagdalni. Tetszésünk szerint kisebb vagy nagyobb darabokra vagdalhatjuk. A tűzhelyen tartsunk készenlétben egy lábasban forró vizet, hogy a meghámozott birsalmát azonnal a forró vízbe dobhassuk s addig főzzük, míg kissé megpuhul; de se meg ne hasadozzon, se nagyon puha ne legyen. Ha kellő a puhasága, rakjuk üvegekbe, öntsünk reá forró czukros vizet jó tele; mert a birsalma télig nagy leapasztja a levét. Kössük be az üvegeket hólyaggal s a rendes módon főzzük ki gőzben.

Fűszeres birskompót

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.