Nyár közepétől a tél elejéig általában bőven van paprika, paradicsom és hagyma, kinek a kiskertben, kinek az üzletekben. Alapétel lett a lecsó, hiszen az előzőeken kívül sok minden nem kell hozzá. Jól tudjuk, hogy ezt a nagyon egyszerű ételt minden házban másként főzik.

Minden nap lecsó

Magyarországon csak a múlt század elején vált mindennapi és közismert étellé a lecsó, nyilván akkor tudott elterjedni, amikor már szélesebb néprétegek is hozzájuthattak olcsó paradicsomhoz és paprikához. Sokféle iskola sokféle elkészítést ajánl hozzá. Annyit talán leszögezhetünk, hogy az alaplecsóhoz mindenféleképpen kell hagyma, paprika és paradicsom, aztán innen sokfelé ágazik a történet.

Magyar Elek zsírban (vagy szalonnazsírban) hagymát pirít, ezen párolja a paprikát, és csak később adja hozzá a paradicsomot.

Vilma néni a háztartási tanácsadójában viszont pont fordítva csinálja: a megpirított hagymán először a paradicsomot párolja meg, és csak utána megy hozzá a felcsíkozott paprika.

Dr. Hevesiné az aranysárgára pirított hagymához egyszerre adja hozzá a kétegységnyi paprikát és az egységnyi paradicsomot, ráadásul még őrölt pirospaprikát is szór bele.

A minden konyhában jelenlévő „Horváthilona” is egyszerre adja a megfonnyasztott hagymához a paprikát-paradicsomot, de nála ezek mennyisége egyenlő. Tehát levonhatjuk a következtetést: úgy csinálhatjuk, ahogy akarjuk, egy a lényeg, pont olyan legyen, amit a család a legjobban szeret.

Zöldséges lecsó zöldbabbal és tökkel

Kapros cukkinis lecsó

Tökhéj lecsósan

Izraeli lecsó

Lecsó buciban, csirkemájjal, sült kolbásszal

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.