Valahogy meg kell főzni vagy sütni a tésztába kerülő burgonyát. Lehet a sütőben, de főzhetjük is héjastul. Ha nagyon-nagyon sietünk, akkor az a legegyszerűbb, ha meghámozzuk, és kockára vágva főzzük meg, úgy a leggyorsabb.
[eadvert]
Akkor tudjuk igazán selymesre áttörni, ha még forró, ezért kell rögtön hámozni, és átnyomni. Bármelyik krumplinyomókészség megfelel a célra.
A liszttel viszont csak akkor szabad összekeverni, ha már nem forró, hanem éppen csak langyos (vagy hideg). A forró burgonyától szétfolyik az egész tészta, dobhatjuk a szemétbe.
Alapvetően a burgonya fajtája határozza meg, hogy mennyi lisztet vesz fel, de kevés kell bele, ha nem akarjuk, hogy kőkemény legyen a végeredmény. Körülbelül 20 dkg-t számíthatunk egy kiló áttört krumplihoz.
Rögtön főzzük ki az elkészített, megformázott tésztát, lehetőleg több kis adagban. Lobogva forró sós vízbe dobjuk, és ha feljött a víz színére, 20-30 másodperc múlva már ki is szedhetjük.
Sokkal ízesebb lesz a morzsás változat, ha a finom zsemlemorzsát vajon pirítjuk meg.