A burgonyás tésztából készített gombóc, derelye vagy nudli nagy népszerűségnek örvend az ifjúság körében. Eláruljuk, mi az a pár apró trükk, amitől még finomabb lesz.

Mitől lesz jó a gombóc és a nudli?

Valahogy meg kell főzni vagy sütni a tésztába kerülő burgonyát. Lehet a sütőben, de főzhetjük is héjastul. Ha nagyon-nagyon sietünk, akkor az a legegyszerűbb, ha meghámozzuk, és kockára vágva főzzük meg, úgy a leggyorsabb.

[eadvert]

Akkor tudjuk igazán selymesre áttörni, ha még forró, ezért kell rögtön hámozni, és átnyomni. Bármelyik krumplinyomókészség megfelel a célra.

A liszttel viszont csak akkor szabad összekeverni, ha már nem forró, hanem éppen csak langyos (vagy hideg). A forró burgonyától szétfolyik az egész tészta, dobhatjuk a szemétbe.

Alapvetően a burgonya fajtája határozza meg, hogy mennyi lisztet vesz fel, de kevés kell bele, ha nem akarjuk, hogy kőkemény legyen a végeredmény. Körülbelül 20 dkg-t számíthatunk egy kiló áttört krumplihoz.

Rögtön főzzük ki az elkészített, megformázott tésztát, lehetőleg több kis adagban. Lobogva forró sós vízbe dobjuk, és ha feljött a víz színére, 20-30 másodperc múlva már ki is szedhetjük.

Sokkal ízesebb lesz a morzsás változat, ha a finom zsemlemorzsát vajon pirítjuk meg.

Angyalbögyörő konyakos aszalt szilvával

Krumplivize leves szilvás gombóccal

Szilvás gombóc Ákos-módra

Szilvás gombóc

Mézes szilvaleves fahéjas krumplinudlival

Derelye almás szilvalekvárral

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.