A málna az egyik kedvenc gyümölcsünk. Üde, friss, egyszerre édes és picit savanykás, nyersen is remek, desszertekben pedig egyenesen csodálatos. Nem kell hámozni, magozni, darabolni, pont falatnyi méretekben kapjuk a természettől.

Nem csak a maci szereti

A málna évszázadok óta ismert kultúrnövényünk. Mint a bogyósok általában, ez is rengeteg ásványi anyagot (kálium, kalcium, magnézium), vitamint (C, B1, B2) és antioxidánst tartalmaz. Mindezek mellett nagyon finom. Bármennyit ehetünk belőle, semmiféle panaszt nem okoz a fogyasztása. Hízni sem fogunk tőle, hiszen 100 grammja mindössze 52 kilokalóriát tartalmaz. Ha annyi termett, hogy kifog rajtunk, tegyük el télire. Ha lekvárt készítünk, érdemes átszűrni, mert a magjai kifejezetten zavaróak. Érdemes fagyasztani is, mert az állaga közben megváltozik ugyan, de az íze egyáltalán nem. Ha még mindig marad pár kiló felesleg, akkor csináljuk meg a nagyi málnaszörpjét, sokkal ízesebb lesz, mint a boltban készen kapható társai.

Málnaszörp meleg eljárással:

Egy széles szájú, ötliteres befőttes üvegbe rakjuk a megmosott, leszárított málnát, kézzel jól összetörjük. Tüllel lefedjük, és hűvös helyen hagyjuk két-három napig erjedni. Különösebb nyomkodás nélkül átszűrjük, lemérjük a levet. Egy kiló málnaléhez 65 dkg cukrot és 6 dl vizet számolunk. A vízből és a cukorból szirupot főzünk. Hozzáadjuk a málnalevet meg fél kávéskanál citromsavat, és még 20 percig forraljuk kis lángon. Közben a képződő habot leszedjük. Jól záródó üvegekbe rakjuk, rácsavarjuk a fémkupakot, fejre állítjuk pár percre. Utána száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Málnaszörp hideg eljárással:

Összetörjük a málnát, és nagy befőttes üvegbe rakjuk. Fél kávéskanál citromsavat kis vízben feloldunk, és egy liter vízzel együtt hozzáadjuk a málnához. Jól átkeverjük, és hagyjuk állni meleg helyen három napot. Utána átszűrjük, hagyjuk jól lecsöpögni, de nem nyomkodjuk, mert akkor zavaros lesz. Lemérjük a súlyát, és minden kilóhoz 75 dkg cukrot veszünk. A kiszámított cukrot hozzáöntjük a málnaléhez, és addig kavargatjuk, míg fel nem olvad. Fertőtlenített üvegekbe töltjük, és hűtőszekrényben tartjuk.

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.