ÖTLETEK TAPADÁS ELLEN
Olaj
[eadvert]
A leggyakrabban használt módszer a rács beolajozása, ennek viszont az a hátulütője, hogy az olaj könnyen ráéghet a rácsra vagy lecsöpöghet. Ezeket szerencsére meg lehet előzni úgy, hogyha közvetlenül a sütés előtt használod az olajat. Érdemes azzal is kísérletezni, hogy melyik olaj válik be a legjobban, használhatsz például kókuszolajat vagy akár olívaolajat is.
Krumpli
Kevésbé ismert, hogy a krumpli is segíthet az ételek rácsra ragadása ellen. Csak vágj össze egy krumplit és a nedves részével kend be a rácsot. Egy keményítőréteg fog képződni, ami megakadályozza, hogy az ételek közvetlenül érintkezzenek a ráccsal, így pedig nem tudnak ráragadni.
Falap
A legbiztosabb módszer, ha egy falapot helyezel a rácsra és arra rakod az ételeket, így garantáltan nem tudnak a rácsra ragadni. Ez a módszer leginkább halaknál vagy vékony húsoknál alkalmazható. A vastagabb húsok ugyanis így nem tudnak megfelelően átsülni.
ÖTLETEK TISZTÍTÁSHOZ
A hagyma
A még meleg rácsot kend be egy félbevágott hagymával, ezután sokkal könnyebb lesz majd eltávolítani róla a szennyeződéseket.
Az almaecet
Rakj almaecetet egy szórófejes flakonba és fújd be vele a rácsot. Hagyd hatni 5-10 percig, majd drótkefével könnyedén ledörzsölheted az odakozmált darabkákat.
A szódabikarbóna
Keverd össze egy kis vízzel a szódabikarbónát és dörzsöld át vele a rácsot. Másnap reggel könnyedén megtisztíthatod egy szivaccsal vagy összegyűrt alufólia darabbal.