xxxx
A padlizsánt, ezt a nagyon vonzó külsejű, fényes, lila zöldséget hívhatjuk tojáscsucsornak, tojásgyümölcsnek, törökparadicsomnak vagy akár vinettának is. Vásárlásánál érdemes odafigyelni arra, hogy friss legyen, az öreg példányok meg tudnak keseredni: a héja legyen feszes, kemény, a szárvég legyen friss, nem beszáradt, öreg. Az igazán zsenge, pici példányokat még hámozni sem kell. Ha a recept sült padlizsánt ír elő, akkor inkább tepsiben süssük (kiolajozott papíron), serpenyőben iszonyú sok olajat magába szívna.
Sült padlizsán bazsalikomos marharaguval
Hozzávalók:
4 közepes padlizsán
40 dkg marhalapocka
1 nagy vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál sűrített paradicsom
zsiradék
só
bors
1 csokor bazsalikom
Kevés zsiradékon megfonnyasztjuk a finomra vágott vöröshagymát. Rádobjuk a paradicsompürét, átpirítjuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. Beletesszük a kis kockákra vágott marhahúst, és kis-közepes hőfokon, időnként megkeverve puhára pároljuk. Ha szükséges, néha adunk hozzá egy kevés folyadékot, de törekszünk rá, hogy mindig rövid lé legyen csak alatta. Közben sóval és borssal ízesítjük. Amíg ez készül, hosszában kettévágjuk a padlizsánokat, sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, és 200 fokos sütőben tíz percig elősütjük. A kész marharaguba keverjük a picire vágott bazsalikomot. Ráhalmozzuk a félig sült zöldségek tetejére, és együtt még sütjük negyed órán át.
Padlizsántekercsek paradicsomos juhtúróval
Hozzávalók:
4 padlizsán
20 dkg juhtúró
2-3 kemény húsú paradicsom
1 kis csokor koriander zöldje
1 gerezd fokhagyma
Levágjuk a padlizsánok végét, és hosszában egy centi vastagságú szeletekre vágjuk. Felforrósítunk szárazon egy serpenyőt, és egymás után megsütjük benne a padlizsánszeleteket (só és olaj nélkül). A paradicsomokat forrásban lévő vízbe mártjuk, lehúzzuk a héjukat. Húsukat apró kockákra vágjuk, és összekeverjük a felaprított koriander zöldjével, a lereszelt fokhagymával és a juhtúróval. Sózni valószínűleg nem kell, a juhtúró elég sós. A megsült padlizsánszeleteket megkenjük ezzel a krémmel, majd feltekerjük.
Sáfrányos bulgurral töltött padlizsánkarikák
Hozzávalók:
2-3 padlizsán
5 dkg vaj
1 gerezd fokhagyma
1 csipet sáfrány
20 dkg bulgur
25 dkg vegyes zöldség (sárgarépa, kápia paprika, póréhagyma)
1 kis csokor petrezselyem zöldje
15 dkg füstölt sajt
só
3-4 centi vastagságú szeletekre felvágjuk a megmosott padlizsánokat. Éles késsel kiszedjük a belüket, úgy, mintha egy kis hordót szeretnénk kialakítani: alul és körben is hagyunk fél-egy centi vastag falat. A kiszedett részt felaprítjuk. A vajon kicsit megpirítjuk a zúzott fokhagymát. Rádobjuk a csipetnyi sáfrányt, hozzáadjuk a bulgurt, és felöntjük két-háromszoros mennyiségű vízzel vagy zöldségalaplével. Megsózzuk, és kis lángon főzzük – amikor már majdnem jó, hozzáadjuk a felaprított zöldségeket (beleértve a kivájt padlizsánt is) meg petrezselyem zöldjét. Ha kész, hozzákeverjük a lereszelt sajtot is. 180-200 fokos sütőben 10 percig sütjük a kivájt padlizsánkorongokat. Utána kivesszük, megtöltjük a bulguros töltelékkel, és még negyedórára visszatoljuk.
Még pár jó recept: