Sokunkkal előfordult már, hogy a nyáron gondosan elrakott lekvárunk tetején (jobb esetben csak azután, hogy kinyitottuk és néhány napig a hűtőben tároltuk a felét), megjelent a penész. Mitől penészedik meg a finom, házias lekvár, és megehetjük , ha „lekanalazzuk”, és kidobjuk a romlott részt?

Penész a lekváron: megehetjük, vagy dobjuk ki?

Nos, elég csak beleásnunk magunkat a témába, hogy rájöjjünk: mindenki mást vél felfedezni a lekváron megjelenő penész mögött. Sok cukor, kevés cukor, hűvös hely, meleg hely, sok zselatin használata, vagy az az egyszerű ok, hogy a gyümölcsös lekvár az oxigénnel érintkezik. A legjobb, ha kisebb üvegbe töltjük bele a gyümölcsökből készült édes főzeteket, így akár egyetlen süteménynél, vagy palacsintánál elfogy, és nem kell a félig elhasznált lekvárt tárolnunk.

Ettől függetlenül is előfordulhat, hogy megjelenik itt-ott a penész. De megehető ettől még a lekvár?

[eadvert]

Attól, hogy csak kis helyen látjuk a penészt, ne gondoljuk, hogy nem lesz semmi bajunk! A puha, lágy élelmiszerekben (így a lekvárban is) könnyen elszaporodik a penész. Nagyon gyorsan elterjed az étel mélyebb részein, és ott fertőzik az élelmiszert, ahol egyébként nem látjuk! Szakemberek szerint míg a kenyeret azonnal ki kell dobni, ha felfedezzük a penészt, addig a lekvárnál működhet, hogy csak a (kisebb) látványosan penészes rész végzi a kukába, és a többi fogyasztható. Azok a lekvárok, amikben több a cukor, hamarabb megkeményednek, így a penész sem tud olyan gyorsan elterjedni. Ennek ellenére, célszerűbb a felbontott dzsemeket a lehető leghamarabb felhasználni. Jobb, ha nem hazárdírozunk, mert a penész májkárosodást okozhat!

Említettük a kenyeret és a lekvárt, de mi a helyzet a sajtokkal? Nos, a kemény sajtokon olykor megjelenő penésztől nem szabad félni, mert szinte kizárt, hogy a penész eljusson az élelmiszer mélyebb pórusaiba. Le kell vágni a romlott részt, és ehetjük a kemény sajtot.

Milyen üvegbe rakjuk?

Ha nem használunk tartósítószert, még nagyobb gondot kell fordítani az üvegek előkészítésére. Csak teljesen hibátlan üveget és fémfedőt használjunk. Az üvegeket forró, mosószeres vízzel nagyon alaposan súroljuk ki, utána a szájával lefelé egy tiszta, vasalt konyharuhával borított tálcára tegyük száradni. A fémfedőket alapos mosogatás után forraljuk ki egy lábasban. Ezeket is vasalt konyharuhára vagy abroszra szedjük. Az üvegeket teljesen megtöltjük a forrás közeli hőmérsékletű lekvárral (az a legjobb, ha az üvegek töltése közben is folyamatosan forraljuk), azonnal rácsavarjuk a fémtetőt, és rögtön fejre állítjuk 5-10 percre. Így a benne maradt levegő átmegy a tűzforró lekváron, és ezzel sterilizálódik. Ha kihűlt, mehet a kamrába, még száraz dunsztba sem kell rakni.

Narancslekváros palacsinta

10 likőrös édesség hétvégékre

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.