Pörkölt készülhet csirkéből, kakasból, sertésből, marhából, birkából, de még halból is. Az már más kérdés, hogy mégis milyen köretet tálalunk mellé? A csirkepörkölthöz szívesen fogyasztunk galuskát, vagy tésztát, míg a marhához gyakran krumplit főzünk, vagy tarhonyát pirítunk. Megint mások nem vesződnek a körettel, hiszen úgy tartják, elég egy szelet ropogós, friss kenyér, amivel aztán kitunkolhatja az ember a pörköltszaftot.
A pincepörkölt készülhet marhalábszárból, de sertéscsülökből is. Neve arra utal, hogy a pincesoron készítették el, bár alapvetően nem kell bográcsban megfőzni, mégis sokan tartják úgy (köztük mi is), hogy az íze sokkal finomabb, ha a szabadban, bográcsban rotyogtatjuk az ételt. Pont ilyen apró dolog, hogy a szalonna kisült zsírján készüljön el a pincepörkölt, mert ez is karakteresebb ízt ad neki. Vannak, akik füstölt húst is adnak hozzá, amivel kicsit sem rontanak rakta, de a bolti füstölt kockákat azért mellőzzük. Ami azt illeti, az ország megannyi pontján, apró változtatásokkal készítik el a pincepörköltet:
[eadvert]
Avasi: Sertéstarjából és lecsós alapból készül, ám nem vörösbor, vagy rozé kerül bele, hanem fehér bor.
Csopaki: Marhalábszárból, bográcsban készül. Raknak bele sertésvelőt is. Szalonna nem, csak maga a zsír kerül bele, és csopaki rizlinggel locsolják meg.
Szekszárdi: Marhalábszárból és sertéscsülökből készül vegyesen, és ebbe már kerül szalonna, de még marhamáj is. Helyi bort öntenek bele.
Villányi: Csülökhús, marhalábszer, sertésköröm, valamint sertéslapocka az alap. Receptet itt találnak hozzá!
A Vidék íze kedvenc pincepörkölt receptje: